Business Hi-Tech

Atacurile informatice din acest an? Asteptati-va la tot ce este mai rau!

19.01.2004, 00:00 13

Piratii Internetului au provocat pagube in bugetele companiilor de peste 55 de miliarde de dolari anul trecut, indica un studiu realizat de numarul doi pe piata programelor antivirus, Trend Micro.
Concretizate in furtul de date, infectarea retelelor companiilor cu virusi sau umplerea casutelor e-mail cu mesaje spam (nesolicitate), atacurile vor produce pierderi si mai mari anul acesta, avertizeaza specialistii. Daca in 2001 pierderile insumau 13 miliarde de dolari, in 2002 atacurile piratilor netului au facut pagube de 20-30 de miliarde de dolari.



De ce au loc astfel de atacuri
Cei care recurg la virusi sau mesaje e-mail nesolicitate au mai multe motive sa faca acest lucru. Intai de toate, ambele genereaza profit. Prin virusi se pot obtine date sensibile ale companiilor, care pot fi vandute unei terte parti sau utilizate ca atare (carti de credit, acces la sisteme de plata online). Pentru altfe informatii, companiile pot fi santajate. La fel, cei care trimit spam reusesc sa genereze vanzari (0,1% din mesajele trimise se transforma in comenzi de cumparare). Pentru altii, este vorba de o chestiune de mandrie, ei trebuie sa demonstreze ca pot face acest lucru. In fine, pentru unii hackeri, este pur si simplu "un sport".



Atacurile devin tot mai complexe
"Noi consideram ca atat virusii, cat si mesajele spam se vor inmulti in 2004 ", a declarat unul dintre responsabilii Trend Micro. "Spamul se va multiplica exponential si nu va mai raspandi doar virusi, ci si alte programe informatice prin care autorii cauta sa obtina ilegal controlul asupra retelelor companiilor", a apreciat el.
Specialistii se asteapta deja la atacuri informatice combinate, care sa blocheze site-ul, conturile de e-mail si reteaua de computere a companiei vizate. "Iata un exemplu simplu: atacatorul trimite atatea mesaje e-mail spam incat administratorul de retea e obligat sa suspende contul sau conturile de e-mail ale firmei. In timp ce specialistii IT incearca sa remedieze problema, unul dintre angajati deschide aplicatia-virus din e-mail, care fura parolele de acces la retea ale angajatilor companiei. Simultan, site-ul companiei este scos din functiune de atacatori. Pana la redresarea sistemelor informatice, compania poate pierde milioane de dolari. Iar daca obiectul ei de activitate este comertul online, situatia devine dramatica", au explicat specialistii Trend Micro.
Virusii si spam-ul nu se mai transmit doar pe e-mail. Ele ajung acum pe computerele utilizatorilor de pe sistemele de comunicare online (chat, mesagerie), dar se pot transmite si prin simpla vizitare a unei pagini de Internet, a avertizat Trend Micro.



Un atac in fiecare luna
In 2003, atacuri informatice la scara globala s-au produs aproape in fiecare luna. In ianuarie 2003 a aparut Slammer, virus care a reusit sa blocheze activitatea unor linii aeriene, banci si unor site-uri de comert online. In februarie 2003 a venit LoveGate, urmat de BugBear, SoBig si asa mai departe. Specialistii in securitate au primit in fiecare zi in medie intre 20 si 40 de mesaje cu virusi noi sau variante proaspete ale celor existenti.
Piata aplicatiilor antivirus a devenit astfel extrem de profitabila in ultimii ani, chiar daca programele nu rezolva toate problemele si aproape totdeauna sunt depasite de virusii noi. Incasarile companiilor din domeniu pe 2003 au depasit 3 miliarde de dolari, conform IDC, iar suma va ajunge la 6,4 miliarde $ in 2007. Piata este dominata de Symantec, care are singura incasari de peste 1,4 miliarde $ pe an.



Spam-ul, 20 mld. dolari pe an
Mesajele comerciale nesolicitate (spam) costa economia mondiala 20 de miliarde de dolari pe an, se arata intr-un studiu Forrester Research. "Volumul imens de mesaje spam primite de angajatii companiilor inseamna de fapt timp pierdut, productivitate scazuta si deci bani irositi", spun epxertii din domeniu. "Chiar si cu cele mai avansate si costisitoare sisteme de filtrare, mesajele spam tot scapa si ajung in inbox, multe din ele chiar cu caracter pornografic. O companie pierde in medie 600-1000 de dolari pe an pentru fiecare angajat cu cont de e-mail, spun analistii companiei de consultanta Basex. Companiile au cheltuit anul trecut 600 de milioane de dolari pentru aplicatii anti-spam. Conform Forrester Research, suma va ajunge in 2005 la 2 miliarde de dolari anual.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO