Business Hi-Tech

Asseco vizeaza un loc de top pe piata serviciilor IT

25.09.2007, 19:11 26

Grupul polonez Asseco a anuntat ca va prelua controlul asupra furnizorului de solutii software Prokom Software, devenind astfel cel mai mare grup de software si servicii IT din Europa de Est, apreciaza Pierre Audoin Consultants (PAC).
"Din noua pozitie si cu o forta financiara inca si mai mare, Asseco, prin achizitii de companii sau doar de contracte importante, ar putea deveni in urmatorii trei ani un concurent important pentru filialele locale ale IBM, HP, S&T sau NESS", a declarat Eugen Schwab Chesaru, director general pentru Europa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants (PAC).
Potrivit companiei de consultanta, integrarea celor doua companii este asteptata sa aiba loc in trimestrul al doilea din 2008. Asseco, care a preluat in primul semestru companiile locale Fiba Software si Net Consulting, si-a propus sa realizeze in al doilea trimestru din 2007 mai multe achizitii, pentru care a alocat fonduri de 53 milioane de euro, fiind vizate companii IT din Balcani, Romania si Lituania.
George Mironescu, consultantul PAC pentru piata software si servicii IT din Polonia, a adaugat ca aceasta achizitie este o inversiune in cadrul Prokom Grup, care nu creeaza schimbari de pozitie la nivelul pietei, apreciind ca preluarea de catre Asseco a firmei Prokom creeaza premisa unei integrari mai usoare a celorlalte entitati majore din cadrul grupului.
Asseco a raportat pentru primul semestru din 2007 venituri de 133,31 mil. euro si se asteapta pentru intregul an fiscal 2007 la un profit net de 30 mil. euro. Prokom a inregistrat in 2006 venituri totale de peste 430 de milioane de euro, din care 370 de milioane de euro in Polonia, fiind pozitionata in topul companiilor IT din regiune.
Conform studiilor Software and IT Services Industry pentru Europa Centrala si de Est realizate de PAC, Prokom domina piata din Polonia, avand venituri de 259 milioane euro, provenite din licente proprii si servicii informatice, ceea ce reprezint? aproximativ 10% din sectorul de profil.
De asemenea, prin firmele cumparate in Slovacia, Cehia si Romania, Prokom se situeaza in intervalul 5-10 al topului furnizorilor de software si servicii informatice in fiecare din aceste tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO