Business Hi-Tech

Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi Servicii: Economia digitală a generat în 2019 aproximativ 8,6% din PIB-ul ţării, sectorul serviciilor reprezentând 5,5% din PIB şi contribuind cu o valoare adăugată brută de 12,3 mld. euro

Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi...

Autor: Alexandra Cepăreanu

11.03.2021, 00:04 219

Economia digitală a generat în 2019 aproximativ 8,6% din PIB-ul ţării, România aflându-se astfel sub media Uniunii Europene, potrivit unui studiu publicat de Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) şi realizat de Ernst & Young, una dintre cele mai mari companii la nivel mondial în domeniul serviciilor de audit financiar.

Totodată, doar partea de servicii a generat în 2019 o valoare adăugată brută de aproximativ 12,3 miliarde de euro, având o contribuţie de circa 5,5% în PIB-ul României.„Sectorul de servicii a avut cea mai mare contribuţie din perspectiva veniturilor, urmat de categoriile: alte componente (2,5%), comerţ online (0,4%), banking digital (0,1%), sectoare cu componentă de vânzări online (5,6%) şi digitalizarea serviciilor publice (1,8%)”, au transmis reprezentanţii ANIS.

Aceste sectoare au fost urmate de segmentul de retail online care a înregistrat o creştere de la 0,1% în 2015 până la 0,4% în 2019.

De asemenea, pandemia a accelerat procesul de digitalizare, astfel că anul trecut jucători activi în toate sectoarele economice au început să implementeze soluţii inovatoare şi să digitalizeze procesele de business. Astfel, contribuţia economiei digitale nu mai poate fi limitată la câteva sectoare clasificate în mod tradiţional ca fiind de profil, arată studiul ANIS. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO