Business Hi-Tech

Apple deschide iPhone pentru dezvoltatorii de software

Apple deschide iPhone pentru dezvoltatorii de software

Utilizatorii iPhone vor putea accesa servere de mail Microsoft Exchange

10.03.2008, 20:04 16

Compania americana Apple, producatorul playerelor MP3 iPod si al computerelor Macintosh, a anuntat ca iPhone va fi in curand compatibil cu aplicatiile de e-mail utilizate de corporatii in cadrul retelelor interne, scrie presa internationala.
Aceasta miscare va deschide o noua piata pentru companie si va ataca suprematia firmei canadiene Research In Motion, producatorul dispozitivelor BlackBerry.
Apple a anuntat saptamana trecuta ca va oferi dezvoltatorilor software instrumente cu ajutorul carora vor putea scrie aplicatii pentru iPhone, semn ca dispozitivul Apple se pregateste cu adevarat pentru a fi utilizat si in mediu de afaceri.
Cu ocazia anuntului, fondul de investitii Kleiner Perkins Caufiled Byers a anuntat ca va deschide un cont de 100 mil. dolari (65 mil. euro) denumit "iFund", special creat pentru a sustine companiile nou-infiintate care dezvolta aplicatii pentru iPhone.
Astfel, cu aceste noi instrumente, iPhone ar putea deveni un concurent redutabil pentru dispozitivele Research In Motion, utilizate cu precadere de catre directorii si angajati corporatiilor, considera Van Baker, analist la firma de cercetare a pietei Gartner.
Deschiderea platformei iPhone ar putea ajuta Apple sa isi atinga obiectivul de a comercializa 10 milioane de iPhone-uri pana la sfarsitul acestui an, in ciuda declinului economiei din Statele Unite, care dimnueaza si cheltuielile consumatorilor pe tehnologie.
Pretul actiunilor Research In Motion a scazut cu 3,8% pe bursa Nasdaq, inchizand la 98,72 dolari (64,17 euro), in timp ce titlurile Apple s-au depreciat cu 2,9%, la 120,93 dolari (78,61 euro).
Oficialii Apple au anuntat ca aplicatiile de e-mail pentru iPhone vor fi compatibile cu sistemul Exchange al Microsoft, care poate gestiona mesajele, contactele si intalnirile din calendar ale angajatilor unei corporatii.
"Clientii din mediul enterprise vor fi cu siguranta entuziasmati de instrumentele la care vor avea acces in urmatoarea actualizare software pentru iPhone", a declarat Phil Schiller, vicepresedintele departamentului de marketing al Apple.
Potrivit expertilor, noile instrumente de programare vor permite dezvoltatori sa exploateze in aplicatiile lor intreaga gama de functii ale iPhone, inclusiv senzorii de miscare si interfata multi-touch.
Programele vor fi disponibile prin intermediul unui nou magazin virtual in cadrul sistemului iTunes, care mai distribuie clipuri video, muzica sau jocuri pentru iPod.
Ca si in cazul distributiei iPhone, Apple va pastra o cota semnificativa din incasari (30%), restul veniturilor revenind dezvoltatorilor.
Pe de alta parte, Steve Jobs, directorul executiv al Apple, a incercat sa alunge ingrijorarile analistilor ca firma ar controla prea strict distributia de software pentru iPhone. "Ca dezvoltator software, visezi ca aplicatia ta sa fie in atentia fiecarui utilizator de iPhone, ca acestuia sa ii placa si eventual sa o cumpere. Acest lucru nu este posibil astazi. Chiar si marii dezvoltatori ar avea probleme in promovarea aplicatiilor proprii", a spus Jobs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO