Business Hi-Tech

Apple a lansat Mac OS X Lion. Ce aduce nou sistemul de operare. Galerie MULTIMEDIA

Apple a lansat noul Mac OS X Lion. Ce aduce nou sistemul de operare

OS X Lion

Autor: Ştefan Vrabie

20.07.2011, 18:16 1962

Apple, cea mai mare companie de tehnologie din lume, carea zdrobit astăzi aşteptările pieţei cu rezultatelefinanciare peste estimări, a lansat OS XLion, cea mai recentă versiune a sistemului deoperare dezvoltat de companie, disponibil pentrudescărcare doar pentru Mac pe App Store la preţul de 30 de dolari,potrivit cotidianului britanic The Telegraph.

Ultimul update al sistemului OSX a fost lansat în urmă cu doi ani odată şi s-a numitSnow Leopard. Versiunea SnowLeopard care rulează pe laptop-urile şi desktop-urileApple s-a concentrat mai mult pe îmbunătăţireaperformanţelor.

Lion, sistemul care a fost lansat astăzi, este un"animal" diferit având mai mult de 250 de caracteristici noi, iarunele vor schimba complet modul de interacţiune a utilizatorului cusistemul de operare.

Între Snow Leopard şi Lion s-aîntâmplat ceva important. iPad-ul, nominalizat demulţi ca fiind gadget-ul de care nimeni nu are nevoie, s-a doveditextrem de popular. Atât de popular încât Apple a decis să aducăunele caracteristici ale sistemului de operare care rulează peiPad, iOS, pe Mac. Această "iPad-ificare" a Mac-ului este scoasă înevidenţă prin Launchpad, o funcţie nouă care afişează toateaplicaţiile de pe Mac într-o grilă pe ecran. Utilizatorul poatecrea documente noi sau pagini ale aplicaţiilor, la fel cum se poateşi pe un dispozitiv iOS.

Această caracteristică este inteligentdirecţionată spre cei a căror experienţă în lumea PC-urilor s-arezumat până acum la computerele cu Windows dar care au avut şi undispozitiv iOS precum iPad,iPod touch sau iPhone.

Dacă LaunchPad este parte asistemului Lion şi face un Mac să "arate" ca un iPad, existămodificări în noua platformă care îl fac să se "simtă" la fel ca uniPad. Experienţa iPad-ului precum şi a altor dispozitive iOS sebazează pe ecranul touch, iar Lion a introdus o nouă gamă degesturi multi-touch, care aduc acea experienţă pe laptop şi desktopprin intermediul trackpad-urilor.

Platforma Lionse poate folosi acum de gesturi cu două degeteprecum mişcarea degetelor pe trackpad de sus în jos, stângadreapta, scroll (sau deplasarea conţinutului de pe display în sussau în jos), sau tap (apăsare uşoară cu vârful degetelor petrackpad), precum şi de gesturi cu trei degete.

Trecând cu trei degete pe trackpad de jos în suslansezi o altă funcţie: Mission Control. Ea prezintă pe tot ecranultot ceea ce Mac-ul execută în acel moment, toate aplicaţiile,dosarele deschise, ferestre ale browser-ului şiprograme.

Introducerea gesturilor pe Mac nu este doar un"moft", ci reflectă mai degrabă direcţia în care se îndreaptăcomputing-ul, potrivit cotidianului britanic TheTelegraph.

Aproximativ trei sferturi dinMac-urile noi pe care Apple levinde sunt laptop-uri, şi toate au trackpad. Anul trecut compania alansat Magick Trackpad, un trackpad auxiliar care poate fi folositde utilizatori în locul unui mouse, după care a lansat MagicMouse.

Un alt lucru important de menţionat şi probabil ocaracteristică cheie pentru sistemul de operareLion este salvarea automată. Fiecare aplicaţie care varula în Lion, va salva munca unui utilizator pe fundal. Chiar şiaplicaţiile terţe dezvoltate de alte companii vor putea face acestlucru dacă dezvoltatorii vor alege să introducă această funcţie.Erorile, căderile de curent electric, ştergerea din greşeală a unuidocument sau închiderea accidentală a unei aplicaţii, se potîntâmpla în continuare, dar toată munca utilizatorului va fi însiguranţă.

Acest lucru nu este în totalitate nou - sistemulde operare Google Chrome, de exemplu, stocheazătoată munca unui utilizator pe web şi o salveazăautomat. "iPad-ificarea" se va vedea prin faptul că aplicaţiilecare se salvează în fundal pot fi redeschise şi reluate exact deunde s-a rămas, la fel ca la iPad sau iPhone.

Lionmergemai departe decât salvarea automată. Fiecare aplicaţiepoate stoca un istoric a tot ceea ce lucrează unutilizator, permiţându-i acestuia să revină la o versiune la care alucrat acum două ore sau două săptămâni. Lion va stoca doardiferenţele dintre versiuni pentru a minimiza cerinţele de stocare.Mai mult: aplicaţiile vor putea fi reluate exact din starea în careau fost lăsate. Ba mai mult, la restartul computer-ului, el va rulaexact din starea în care a fost închis, cu toate aplicaţiile şifişierele deschise.

O altă funcţie importantă esteAirDrop. AirDrop este o altă mică inovaţie simplăcare poate face o diferenţă uriaşă în modul în care majoritateaoamenilor folosesc computerele lor.

Prin această funcţie douăMac-uri pot crea o reţea privatăWi-Fi care să facă posibilă mutarea fişierelor depe un Mac pe altul. Chiar dacă nu pare o funcţie importantă, într-o"întâlnire" de Mac-uri schimbul de fişiere nu va mai trebui făcutcu o memorie stick sau prin mutarea fişierului pe un server decloud astfel ca celălalt Mac să poată să se folosească de fişierulîn cauză. Faptul că două computere pot "comunica" fără fir fie şinumai prin crearea unei reţele numai între ele, permite ca aceastăfuncţie să fie folosită oricând, oricum.

Lionesteprimul sistem de operare pe care Apple nu l-alansat pe disk fizic (CD, DVD). Pentru moment el este disponibilpentru descărcare doar de pe App Store pentru Macla preţul de 30 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO