Business Hi-Tech

Anul trecut Romania a vandut Americii inteligenta de 18,4 milioane de dolari

26.02.2001, 00:00 15



Numarul companiilor de software cu capital american nou infiintate in Romania s-a dublat in anul 2000, comparativ cu 1999, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, James Rosapepe.

Conform studiului privind investitiile americane in industria IT din Romania, realizat de ambasada SUA si prezentat la sfarsitul saptamanii trecute de Rosapepe, numarul companiilor americane de software care produc in Romania pentru piata Statelor Unite a crescut de cinci ori in ultimii cinci ani. Exporturile firmelor romanesti si americane de IT In SUA au ajuns anul trecut la 18,4 milioane de dolari.

"Companiile IT au venit aici pentru ca Romania ofera tot ceea ce firmele isi doresc: muncitori cu inalta calificare, costuri comparativ reduse si apropierea de piata occidentala.

Este vorba despre acea care implica investitii mici de capital care nu au legatura cu economia de tip vechi, de productie industriala. In noul concept de economie ai nevoie numai de o camera, doua calculatoare si doi specialisti in computere.

Exista astfel motive suficiente sa continuam sa fim optimisti in legatura cu interesul american de a investi in industria de software si in sectorul IT din Romania," a declarat Rosapepe.

In anul 2000, peste 75% din exporturile de software produs in Romania pentru piata SUA au provenit de la firme cu capital american, iar 25% de la firme romanesti, a aratat Rosapepe.

El a adaugat ca numarul mediu al angajatilor companiilor romanesti si americane, care au facut obiectul acestui studiu (63 companii cu capital integral sau majoritar american si 18 firme cu capital integral romanesc) a ajuns la 38.

O analiza a activitatii celor mai mari companii americane implicate in sectorul hardware (Compaq, Hewlett-Packard, IBM, Oracle, Microsoft si CISCO) arata ca acestea au inregistrat, in Romania, o crestere anuala a vanzarilor de 40-60%.

Investitiile americane in software s-au facut nu doar in Bucuresti, ci si in Brasov, Cluj, Oradea, Arad, Timisoara si Iasi, a mai spus James Rosapepe.

El a adaugat ca aportul industriei de software la Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut de la 100 la 160 de milioane de dolari in ultimii trei ani, iar exporturile catre SUA si Europa de Vest s-au triplat, ajungand la peste 30 de milioane dolari in 2000.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO