Business Hi-Tech

Anotimpul hackerilor: experţi în securitate avertizează asupra intensificării atacurilor informatice de Sărbători

Anotimpul hackerilor: experţi în securitate...

Autor: Octavian Calei

01.12.2012, 12:50 338

Numărul atacurilor informatice cresc exponenţial cu ocazia unor evenimente ca Black Friday, Cyber Monday sau în perioada sărbătorilor de Crăciun, când se realizează cele mai multe tranzacţii pe Internet, avertizează experţii în securitatea online, citaţi de CNBC.

"Este prime time-ul hackerilor", a declarat Brendan Ziolo, vice preşedintele companiei de securitate Kindsight.

Aproximativ 41% din consumatorii din SUA vor folosi PC-urile, tabletele şi smartphone-urile pentru a cumpăra de pe Internet produse, în creştere cu 37% faţă de anul trecut, potrivit PriceGrabber. Acest procent s-ar concretiza într-un număr de milioane de oameni care îşi vor folosi computerele de acasă sau de la serviciu pentru a cumpăra cadouri. Îngrijorător este faptul că peste jumătate dintre aceştia folosesc browsere web neactualizate cu pachete de securitate, devenind astfel ţinte ale atacurilor informatice care abundă pe Internet.

Un raport al companiei Qualys ce a analizat peste 1 milion de computere a arătat că 56% dintre utilizatorii browserului Microsoft Internet Explorer aveau versiuni vechi, cu breşe de securitate cunoscute de hackeri ce pot fi exploatate.
Raportul utilizatorilor ce folosesc versiuni neactualizate ale browserului Mozilla Firefox este de 49,2%, pentru Google Chrome este de 47,5% iar la Apple Safari s-au găsit 37,4% din browsere care nu aveau ultimele update-uri de securitate.

În octombrie, compania antivirus Avast a identificat peste 52.000 de domenii online din SUA ce conţineau cel puţin o pagină infectată.

Grupurile de cyber infractori din Rusia şi din Europa de Est folosesc în principal următoarele 3 căi pentru a atrage utilizatorii către paginile capcană:

- reţelele de socializare. Pe siteuri precum Facebook, Twitter şi Pinterest există "momeli" deghizate sub forma unor cupoane, carduri cadou, notificări de primire a unor pachete şi solicitări pentru cauze nobile.

"Înşelătoriile de pe reţelele sociale se răspândesc ca flăcările sălbatice", a spus Cătălin Cosoi, directorul de dezvoltare al companiei româneşti Bitdefender.

În această perioadă a anului, link-urile către pagini capcană se propagă îndeosebi prin postările de pe Facebook, de pe Twitter sau apar asociate filmuleţelor de pe YouTube.

- rezultatele unei căutări. Grupurile infracţionale au devenit experţi în folosirea tacticilor de optimizare a motoarelor de căutare astfel încât la anumite cuvinte cheie introduse în caseta "Search", printre primele rezultate afişate să apară siteurile infectate.
Hackerii pregătesc cu ocazia sezonului reducerilor de sărbători optimizarea cuvintelor cheie legate de domeniul cumpărăturilor.

- telefoanele mobile. În condiţiile în care tranzacţiile efectuate prin intermediul smartphone-urilor au crescut în ultima perioadă, infractorii online au identificat aceste dispozitive ca fiind surse importante de date personale, în special pentru conturile bancare şi cele de cumpărături.

Utilizatorii de dispozitive ce rulează sistemul de operare Android ar trebui să fie atenţi în mod special la aplicaţiile gratuite şi mesajele text nesolicitate, avertizează Cosoi. O astfel de aplicaţie, "ZitMo", interceptează SMS-urile şi e-mailurile ce conţin date de autentificare bancare.

Specialiştii ne sfătuiesc să cumpărăm numai de pe siteuri cu reputaţie, să folosim parole temeinice şi să evităm folosirea cardului de debit.

"Gândeşte-te de două ori înainte să dai click. Dacă vreo ofertă pare prea bună ca să fie adevărată, probabil că ai dreptate", spune Bob Bunge, profesor de informatică de la Universitatea americană DeVry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO