Business Hi-Tech

Aniversare neagra pentru companiile IT

12.03.2001, 00:00 17



In urma cu un an, investitorii isi infundau ultimii banuti in buzunarele a ceea ce ei sperau sa devina in scurt timp o uriasa mina de aur localizata de data aceasta in lumea virtuala a Internetului si a noilor tehnologii.

O luna mai tarziu majoritatea celor care au pariat pe succesul de peste noapte al dotcom-urilor aveau sa regrete enorm, iar unii analisti au descris situatia drept un "crah bursier" cel putin in domeniul IT.

In decurs de numai un an, companiile din sectorul tehnologic si cei care au investit in ele au trecut de la reverie la cosmar.

In martie, sectorul IT aniverseaza un an de la obtinerea celor mai mari valori bursiere dar "sarbatoarea" coincide cu diminuarea continua a capitalizarii de piata.

Sectorul IT si al Internetului, ale carui actiuni au pierdut 60-80% din valoarea pe care o aveau in martie 2000, a fost lovit vineri de un nou val de vesti rele, relateaza Financial Times.

Motivul conjunctural il constituie anunturile facute de cateva firme din sectorul IT privind procesele proprii de restructurare sau neindeplinirea obiectivelor de vanzari ori profituri.

Printre ele se numara Yahoo!, Intel, National Semiconductor, principalul producator de cipuri din Statele Unite si Cisco Systems.

Ca urmare, indicele Nasdaq a atins in sedinta de tranzactionare de vineri cel mai scazut nivel din decembrie 1998 pana in prezent. Declinul a reprezentat o cadere a valorii indicelui cu 60% fata de 10 martie 2000.

Evolutii similare s-au inregistrat si pe alte piete tehnologice. In Marea Britanie, valoarea de inchidere a indicelui Techmark 100 era cu 59,8% mai mica decat in urma cu un an.

In Germania, indicele Nemax 50 compus din actiuni ale firmelor cotate la Neuer Markt mai avea doar 20% din valoarea din martie 2000.

Intr-adevar, asa cum semnaleaza si publicatia online The Standard, ultimul an a fost unul de rau augur pentru toate companiile high-tech.

Din martie 2000, numai de pe piata Nasdaq "s-au evaporat" 3.500 de miliarde de dolari ca valoare de piata.

Acum, companiile cotate la celebra bursa americana au o capitalizare totala de numai 3.200 miliarde de dolari fata de 6.700 miliarde $ in urma cu 12 luni.

Cu certitudine, declinul actiunilor a sters orice urma de exuberanta irationala vizavi de companiile cu activitate pe Internet iar ca marturie sta chiar Yahoo!, inca una dintre cele mai stabile societati dotcom.

In ianuarie 2000, actiunile portalului erau evaluate la 250 de dolari pe bucata pentru ca vineri sa incheie sedinta bursiera la numai 16,25 $.

Capitalizarea de piata a companiei care prin 2000 era aproape de a atinge 100 miliarde de dolari s-a diminuat in numai un an la mai putin de zece miliarde.

Problema este ca declinul actiunilor companiilor cu activitate pe Internet a afectat serios nu numai titlurile dotcom-urilor dubioase dar si pe cele ale unora dintre cele mai stabile firme IT.

Astfel, capitalizarea combinata a societatilor Intel, Cisco, JDS Uniphase, Microsoft si Oracle este cu 1.000 de miliarde de dolari mai redusa decat in martie 2000.

Mai mult, cifra este de cinci ori mai mare decat totalul sumelor obtinute in 2000 din ofertele publice initiale si din tranzactiile cu risc ridicat.

Analistii sfatuiesc totusi investitorii sa aloce 32% din portofoliul propriu actiunilor din sectorul IT, chiar daca "firmele inca isi mai revizuiesc in jos obiectivele de vanzari si de profit pentru prima jumatate a anului".

"Balonul s-a spart, mai rau de atat nu poate fi", este de parere Steve Luethold, presedinte al firmei de investitii Luethold Group din Minneapolis. Iar parerea sa este impartasita de mare parte a comunitatii analistilor financiari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO