Business Hi-Tech

ANIS îi cere lui Iohannis să se lupte pentru un buget mai mare alocat digitalizării

ANIS îi cere lui Iohannis să se lupte pentru un buget...

Autor: Ioana Nita

19.02.2020, 00:02 132

Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) din România i-a trimis o solicitare preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la creşterea bugetului alocat digitalizării, în contextul în care liderii europeni se întâlnesc joi, 20 februarie 2020, pentru a discuta bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (UE). ANIS susţine astfel poziţia Digital Europe, confederaţia ce reuneşte asociaţiile de IT din Europa şi se ocupă cu lobby la nivelul parlamentului european, care solicită liderilor europeni creşterea bugetului alocat digitalizării de la 3% la 10%. Demersul este susţinut de toate cele 24 de asociaţii digitale ale Digital Europe şi a fost propus fiecărui negociator al statelor membre.

Klaus Iohannis este reprezentantul României în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de pe data de 20 februarie. În prezent, bugetul propus de Comisia Europeană pentru programul Europa Digitală este de 9,2 miliarde de euro, respectiv o pondere de 3% din bugetul UE.

Potrivit  Digital Europe, propunerea Comisiei reprezintă un procent insuficient acordat digitalizării, comparativ cu alte cheltuieli asumate din buget. Ca atare asociaţiile din cadrul Digital Europe, vin către liderii europeni cu o serie de solicitări, printre care se numără creşterea bugetului UE pentru transformare digitală cu până la 10%, extinderea semnificativă a programului Europa Digitală -  de la 9,2 miliarde de euro la 25 miliarde de euro, integrarea digitalizării în programul-cadru de cercetare Horizon Europe, alocarea de cheltuieli specifice pentru inovarea digitală din alte programe de finanţări, cum ar fi politica agricolă comună sau politica de coeziune, şi creşterea bugetului general pentru R&D de la 2% la 3% din PIB-ul UE.

În solicitarea trimisă de ANIS preşedintelui Klaus Iohannis, asociaţia a ţinut să menţioneze, pe lângă cele de mai sus, necesitatea primordială pe plan local a digitalizării serviciilor publice şi a companiilor locale.

„Investiţiile sunt necesare pentru educarea noii generaţii, dar şi pentru formarea competenţelor digitale ale angajaţilor deja existenţi, pentru a ne menţine ţara competitivă şi în conformitate cu transformarea digitală a societăţii. Pe scurt, pentru a permite companiilor locale să se dezvolte, dar şi pentru a menţine un stil de viaţă occidental, avem nevoie de investiţii concentrate în infrastructura şi abilităţile digitale”, a declarat Gabriela Mechea, director executiv al ANIS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO