Business Hi-Tech

ANCOM reduce tarifele de interconectare ale Cosmote, Zapp si RCS&RDS

23.04.2009, 21:10 66

Operatorii de telefonie mobila Cosmote, Telemobil (Zapp) si RCS&RDS vor fi obligati sa-si reduca de la 1 mai tarifele de interconectare cu procente situate intre 3 si 22%, conform unei decizii comunicate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Potrivit deciziei ANCOM, de la 1 mai, Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de 0,064 euro/minut, iar RCS&RDS de 0,0721 euro/minut.
In prezent, tarifele de interconectare solicitate de Cosmote Romania, Telemobil si RCS&RDS sunt de 0,082 euro/minut, 0,0801 euro/minut si, respectiv, 0,0743 euro/minut, conform calculelor ANCOM pe baza cursului de schimb din 19 noiembrie 2008.

Interconectarea - 25% din veniturile Cosmote din 2008
Tariful de interconectare este suma platita de un operator pentru ca utilizatorii sai sa apeleze clienti din alte retele.
Decizia luata de ANC va determina o reducere a veniturilor celor trei operatori din taxele de interconectare. Cea mai drastica scadere a tarifului de interconectare, de 22%, va fi suportata de Cosmote, care a inregistrat anul trecut venituri de 76,7 milioane de euro din tarifele de interconectare (aproximativ un sfert din veniturile totale de 311 mil. euro).
In cazul Zapp, ANCOM a decis o reducere cu 20% a tarifului de interconectare, in timp ce RCS&RDS va opera cea mai mica diminuare, de 3% a tarifului.
"Am semnat si trimis astazi operatorilor deciziile individuale privind desemnarea tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila din Romania drept furnizori cu putere semnificativa pe piata de terminare a apelurilor la puncte mobile in propriile retele. Prin aceste decizii am reglementat pentru prima oara tarifele de interconectare ale Cosmote, Telemobil si RCS&RDS", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.
De la 1 ianuarie 2010, tarifele propuse de ANC sunt de 0,0567 euro/minut pentru Cosmote Romania si Telemobil si de 0,064 euro/minut pentru RCS&RDS.

Nu e un moment bun pentru simetrie
Incepand cu 1 iulie 2010, Cosmote Romania si Telemobil vor practica un tarif de interconectare de 0,0503 euro/minut, in timp ce RCS&RDS - 0,0567 euro/minut.
"Aceste plafoane se vor pastra pana la elaborarea de catre ANCOM a unui nou model de calcul prin care se vor stabili tarife simetrice pentru toti operatorii de telefonie mobila, pe baza costurilor unui operator ipotetic eficient", au mentionat oficialii ANCOM. "ANCOM considera ca aplicarea mai devreme de 1 iulie 2010 a principiilor simetriei ar fi disproportionata, incalcand principiul predictibilitatii, dar si principiile proportionalitatii si a tratamentului echitabil aplicat operatorilor, avand in vedere ca ajustarea tarifelor de terminare ale Vodafone si Orange s-a facut progresiv, intr-o perioada de 5 ani si 9 luni."
In cazul Orange si Vodafone, tariful de interconectare practicat de cei doi operatori de la inceputul acestui an este de 0,0503 euro/minut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO