Business Hi-Tech

ANCOM: Piata de servicii TV a ajuns la 5,72 mil. clienti

10.11.2009, 23:10 36

Numarul total de abonati la serviciile de retransmisie aprogramelor audiovizuale din Romania a crescut, in primul semestru,cu 1,4%, de la 5,64 milioane in decembrie 2008 la 5,72 milioane lafinele lunii iunie, a declarat Catalin Marinescu, presedinteleAutoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM).

"Dintre acestia, circa 2,3 milioane de abonati sunt deservitiprin intermediul retelelor de televiziune prin satelit (DTH)", aspus Marinescu.

Potrivit datelor ANCOM, numarul total de furnizori operationalieste in usoara scadere, de la 523 la finalul anului 2008 la 498 inprima jumatate a lui 2009. "De notat este faptul ca scaderea vinedin numarul mai mic de furnizori de televiziune prin cablu, cel alfurnizorilor care ofera servicii prin retele satelit si printehnologie IP ramanand constant", a afirmat Marinescu.

Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor deretransmisie a programelor audiovizuale a inregistrat o crestereusoara, de la 77,1% la finalul lui 2008 la 78,1% la 30 iunie2009.

"Trendul pe cele doua segmente se pastreaza, astfel ca, in timpce rata de penetrare pentru servicii de retransmisie DTH este increstere, rata de penetrare pentru servicii de retransmisie prinintermediul retelelor de cablu este in scadere", a aratat sefulANCOM.

La jumatatea anului, peste 2,5 milioane de abonati cereceptionau programele audiovizuale in format digital, cei maimulti, peste 2,3 milioane, prin intermediul retelelor DTH.Marinescu a afirmat ca industria de cablu TV a stagnat in privintanumarului de abonati si trebuie sa raspunda marii provocariireprezentate de concurenta din partea retelelor DTH, iar omodalitate prin care o poate face este modernizarea continua aserviciilor.

"Un lucru pe care ni-l dorim, cred, cu totii este sa evitamamplasarea la intamplare a retelelor si a elementelor deinfrastructura necesare sustinerii acestora, astfel ca proiectulstabileste totodata standarde pentru autorizarea construiriiretelelor de comunicatii electronice. De asemenea, pentru aincuraja dezideratul de dezvoltare a serviciilor in banda larga, vapot spune ca unul dintre puncte prevede ca toate constructiile noicu destinatie de locuinta, birouri sau hoteluri ori cu functie deinvatamant sau financiar-bancara, pentru care se elibereazaautorizatie de construire dupa data de 1 iulie 2010, vor fiprevazute cu conexiuni de acces care sa permita furnizarea deservicii de comunicatii electronice in banda larga", a afirmatMarinescu.

ANCOM este institutia care stabileste regulile pentru piata decomunicatii din Romania si vegheaza la respectarea acestora. Ceimai mari jucatori pe piata serviciilor de retransmisie aprogramelor audiovizuale sunt RCS&RDS, UPC Romania siRomtelecom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO