Business Hi-Tech

ANCOM merge pe mâna “majorităţii” formate din Orange, Vodafone şi Telekom: Arbitrul telecom îşi menţine decizia de a nu reduce tarifele de interconectare din telefonia fixă şi mobilă

ANCOM merge pe mâna “majorităţii” formate din...

Autor: Adrian Seceleanu

05.10.2017, 10:46 2294

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii va merge înainte cu decizia de a nu modifica tarifele de interconectare din telefonia fixă şi mobilă, menţinându-şi astfel punctul de vedere iniţial prezentat în urmă cu câteva luni şi care este susţinut de giganţii de pe piaţă Orange, Vodafone şi Telekom, conform datelor disponibile pe pagina web a instituţiei.

Decizia ANCOM, luată după câteva luni de consultări, va fi prezentată în data de 9 octombrie în cadrul unei şedinţe a Consiliului Consultativ al ANCOM, în cadrul căreia reprezentanţii operatorilor de telecom se întâlnesc cu cei ai arbitrului telecom.
“Majoritatea respondenţilor susţine propunerea ANCOM de menţinere a nivelului reglementat al tarifului de terminare la puncte fixe şi, respectiv la puncte mobile”, arată documentele publicate de ANCOM, în cadrul cărora autoritatea respinge punctual toate “contestaţiile” formulate împotriva deciziei. “Având în vedere argumentele prezentate, ANCOM îşi menţine poziţia privind menţinerea nivelului maxim reglementat de 0,96 eurocenţi/minut pentru serviciile de terminare a apelurilor la puncte mobile. (...) Subliniem faptul că decizia ANCOM de menţinere a tarifelor actuale pe baza modelului dezvoltat în perioada 2012-2013 s-a bazat pe o analiza cost-beneficiu a situaţiei actuale de pe piaţă, a resurselor necesare şi disponibile ANCOM, precum şi a situaţiei de la nivel UE.”

Tarifele de interconectare au o importanţă crucială în determinarea preţurilor finale cu care operatorii vând serviciile de comunicaţii. În aprilie 2014 tarifele de interconectare din telefonie mobilă au scăzut de la 3,06 eurocenţi pe minut la 0,96 eurocenţi pe minut. Odată cu această reducere, costul operatorilor pentru a le oferi clienţilor, de exemplu, 200 de minute de apeluri în orice reţea a devenit de aproape opt ori mai mic decât în anul 2006: doar 1,9 euro, faţă de 14 euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO