Business Hi-Tech

ANCOM acordă cinci licenţe de TV digitală până în iunie 2015

Foto Silviu Matei

Autor: Adrian Dumitrache

20.06.2013, 20:47 1128

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va acorda prin procedură de selecţie, până în iunie 2015, cinci licenţe de televiziune digitală terestră (multiplex), a anunţat Minis­te­rul pentru Societatea Informa­ţională (MSI).

Acordarea licenţelor este inclusă în Strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, aprobată miercuri în şedinţa Guvernului prin hotărâre.

„Miercuri, 19 iunie, a fost aprobată în şedinţa de guvern strategia privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional. Principalul obiectiv al acesteia este realizarea tranziţiei complete şi efective de la serviciile de televiziune analogice terestre la serviciile de televiziune terestre în format digital şi încetarea completă a emisiilor analogice până la data de 17 iunie 2015, în conformitate cu obligaţiile internaţionale“, se arată într-un comunicat al MSI.

Punerea în practică a obiectivelor strategiei va fi posibilă printr-un plan de acţiuni care prevede, printre altele, implementarea la nivel naţional a patru licenţe de televiziune digitală (multiplex) în banda UHF şi una în banda VHF, rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexuri suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi de populaţie, de preluare şi transmisie necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

 

Mina de aur a transmisiei digitale

Trecerea de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră ar putea genera o creştere a PIB-ului României cu 0,5%, a declarat Liviu Nistoran, directorul general al Evolio, şi a precizat că acest proces ar trebui finalizat până în 2015. „Avem în România o mină de aur pe care nu am exploatat-o, este vorba de tranziţia la transmisia digitală terestră. Este un proiect început undeva prin 2008 care a stat prin diverse sertare, prin diverse ministere, şi nu s-a făcut nimic.”

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 21.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO