Business Hi-Tech

Analisti: Criza a prins furnizorii de soft cu prea multe resurse. Lupta pe contracte e dramatica

Analisti: Criza a prins furnizorii de soft cu prea multe resurse. Lupta pe contracte e dramatica

Eugen Schwab-Chesaru - PAC (stanga), Hary Olaru - IBM (centru) si Valentin Tomsa - SAP (dreapta) spun ca pentru a fi mai eficient statul trebuie sa investeasca in soft

14.10.2009, 00:00 1205

Piata locala de software de gestionare a resurselorintreprinderii (ERP - Enterprise Resource Planning) va scadea inacest an cu 20%, la 97,9 milioane euro, in conditiile in carefirmele mijlocii si mari si-au redus cheltuielile, iar proiectelepublice sunt amanate sau blocate, potrivit unui studiu al companieiPierre Audoin Consultants (PAC).

Firma de cercetare si analiza estimeaza, pentru acest an, cavanzarile de noi licente de solutii ERP se vor reduce in Romania cu25%, la 27 milioane euro, cu mult sub nivelul de 33 milioane euroatins in 2007. In acelasi timp, serviciile de implementare sipregatire vor avea un declin de 20%, la sub 55 milioane euro.

"Ceea ce este dramatic este ca recesiunea ne-a prins intr-osituatie mai rea decat celelalte tari din regiune. Pe langainvestitiile zero din sistemul public si reducerea de bugete afirmelor private in Romania companiile mici nu considera ca unsistem ERP este ceva obligatoriu si atunci renunta la el cu o mareusurinta", a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing directorpentru Europa Centrala si de Est al firmei de cercetare si analizaPierre Audoin Consultants.

"Incepanddin al treilea trimestru al anului trecut, criza financiara sieconomica, intr-o combinatie total nefasta cu instabilitateapolitica si refuzul Romaniei de a accepta si contracara efectelelocale, au dus la o reducere treptata a cheltuielilor IT,ajungandu-se in unele cazuri la 70-75% din bugetele prevazute inanul anterior", a adaugat el, sustinand ca 2009 este cel mai greuan al industriei de software si servicii informatice dinRomania.

Statul nu da nici un euro pe an pe angajat pentru softERP

"ERP-ul este principalul indicator asupra maturitatiibusinessului din Romania. Cand ai cheltuieli de 44 de milioane deeuro pe soft ERP la o populatie de 22 de milioane de oameni atunciinseamna ca avem o chetuiala de 2 euro pe an per persoana. Cemanagement al resurselor poti face cu 2 euro pe an? Iar daca neuitam la sectorul public vedem ca la 1,3 milioane de bugetariexista o cheltuiala de 10 euro per persoana pe an. Nu este nicimacar un euro pe luna. Este jale", spune si Valentin Tomsa,directorul general al subsidiarei locale a producatorului de softde business SAP. "In Germania 90% dintre companiile cu peste 50 deangajati au un sistem ERP, ceea ce arata abilitatea lor de a sedescurca in criza".

Miscari disperate pe piata din cauza scaderiiveniturilor

In aceste conditii, spune Chesaru, unii jucatori de pe piata autrecut la actiuni "ilogice" si au inceput sa participe la proiectecu preturi la jumatate fata de nivelul costurilor. De ce aceastasituatie?

"Un consultant care nu e intr-un proiect te costa foarte multasa ca unele firme se gandesc ca e mai bine sa il vinzi sub costuri- aceasta este una dintre explicatiile agresivitatii ofertelor. Emai bine sa il 'vinzi' sub costuri intr-un proiect decat sa il tiidegeaba", explica Florin Fagarasan, directorul diviziei de solutiipentru afaceri a integratorului de sisteme S&T Romania.

Hary Olaru, package solutions leader la IBM Romania, spune casubsidiara locala a gigantului IT a prevazut blocajul de pe piatasi atunci si-a implicat consultantii in proiecteinternationale.

"Anul trecut, in noiembrie, noi ne-am uitat la ce proiecte urmausa apara si am vazut ca nu vine nimic, iar atunci am decis saimplicam consultantii nostri in proiecte internationale", a spusel.

Pe langa reducerea bugetelor din mediul privat si amanarile dinsectorul public piata locala de soft ERP este puternic afectata side contestatiile depuse de participantii la licitatiile organizatede stat, care opresc si putinele proiecte existente. "Un grup locala blocat prin doua firme 34 de licitatii, prin tot atateacontestatii. Practic 25% din licitatii sunt blocate de cele douacompanii. Oamenii au intrat in zona ilogica, dar nu doar dindisperare", spune reprezentantul IBM Romania.

In 2008, piata solutiilor ERP a crescut cu 7%, la 120,8 milioaneeuro.

"Solutiile SAP au avut cea mai mare cota anul trecut, de 24%,fiind urmate de cele Oracle, cu 15%, si de cele produse de TotalSoft, cu o cota de 10%. Pe segmentul implementarilor de astfel deaplicatii, cea mai mare cota a apartinut S&T Romania, respectiv11,5%, urmata de IBM Romania, cu 9,5%", a aratat reprezentantulPierre Audoin Consultants. Pentru 2010, Pierre Audoin Consultantsestimeaza o crestere cu 10% a pietei romanesti a solutiilor ERP,mai ales ca sectorul public trebuie armonizat cu cerintele UniuniiEuropene.

Pierre Audoin Consultants prognozeaza pentru sectorul public ocrestere la aproape 35 milioane de euro, in 2013, de la mai putinde 13 milioane euro in 2008.

Totusi, directorul general al reprezentantei din Romania aproducatorului german de solutii pentru afaceri SAP, ValentinTomsa, apreciaza ca ritmul de crestere a pietei, de 10%, este"optimist".

"Din datele noastre, in 2009 a fost o scadere, nu vedem binenici 2010. Din pacate, apogeul crizei nu a avut loc in Romania,credem ca va fi atins la jumatatea anului viitor. Somajul este increstere, iar bugetul va trebui sa plateasca ajutoare. Cred ca in2011 va fi o revenire, cifrele vor ajunge asa de jos, incat vatrebui sa se intample ceva pozitiv", a spus Tomsa.

Florin Fagarasan, directorul diviziei de solutii pentru afaceria integratorului de sisteme S&T Romania, a adaugat ca seasteapta ca, spre finalul anului 2010, piata sa incea-pa sacreasca.

"Speram ca sectorul public sa aiba proiecte noi, cat mai repede.Cresterea nu va fi brusca, acestea sunt proiecte pe termen lung", aspus Fagarasan.

Estimarile privind cresterea cu 10% din 2010 a pietei ERP dinRomania sunt "optimist ponderate", a spus si Hary Olaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO