Business Hi-Tech

Americanii se pregatesc de un atac terorist pe Internet

27.11.2003, 00:00 20

Departamentul pentru Securitate Interna al SUA a realizat prima simulare a unui atac terorist masiv pe Internet, indreptat asupra serverelor administratiei, bancilor si sistemelor de telecomunicatii americane.
"Atacul" a vizat de asemenea serviciile publice, cum ar fi companiile de transport, precum si sectorul petrolier si companiile energetice. In cadrul demonstratiei, s-au simulat atat situatii de atac pe Internet, cat si atacuri teroriste asupra sediilor institutiilor. Au fost simulate atat atacarea unor centre de comunicatii cu bombe artizanale, cat si eventualitatea intrarii unor teroristi in "centrele de comanda" ale marilor companii sau institutii. Exercitiul a avut ca scop, spun specialistii, urmarirea reactiilor responsabililor din domeniu in cazul unei situatii reale. Deocamdata, expertii guvernamentali, impreuna cu specialistii Institutului pentru Studierea Securitatii IT (ISTS), evalueaza rezultatele exercitiului.
"Au existat destule incoveniente. Schimbul de informatii intre institutii nu a decurs cu usurinta la care ne-am fi asteptat. Nota pe care as acorda-o este B+ ", a declarat Amit Yoran, seful diviziei de combatere a atacurilor informatice din cadrul Departamentului de Securitate Interna. El a explicat ca principalul scop al atacului a fost sa intrerupa comunicatiile intre diversele sectoare ale industriei si comunicatiile cu autoritatile, pentru a incerca sa vada daca un astfel de atac ar putea duce la prabusirea economiei americane.
Criticii actualului sistem de securitate spun ca institutiile din diverse domenii comunica foarte greu, dand exemplu situatia in care o banca ramane fara curent electric din cauza unui atac asupra sistemelor informatice ale unei centrale electrice din apropiere. Diversele reglementari de securitate si organizare interna ii impiedica pe angajati sa comunice in timp util problemele inregistrate, in detrimentul tuturor celor implicati si al clientilor lor. In cadrul exercitiului, cel mai dificil a fost contactarea responsabililor institutiilor in toiul noptii pentru a le comunica faptul ca a survenit un atac terorist.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO