Business Hi-Tech

Americanii nu vor taxe in comertul electronic

13.06.2000, 00:00 15



Peste 60% din companiile americane considera ca vor intampina dificultati in implementarea si gestionarea unui sistem de taxe in sectorul comertului electronic, se arata intr-un studiu publicat recent de compania KPMG si preluat de Financial Times.

Datele au fost calculate pe baza unui chestionar la care au raspuns directorii financiari din peste 270 de companii, clasate printre cele mai mari societati din Statele Unite. Esantionul a inclus societati din industrie, telecomunicatii, finante, distributie si transport.

Un procent de 62% dintre managerii chestionati sunt de parere ca un sistem de taxe pentru comertul electronic ar fi foarte dificil de implementat. Mai mult de 30% dintre cei intervievati au raspuns ca o astfel de fiscalitate va constitui o bariera mult mai mare decat diferentele culturale, pentru intrarea societatilor de comert online pe pietele externe.

Studiul a fost publicat la putin timp dupa propunerea Comisiei Europene de extindere a taxei pe valoarea adaugata si in lumea virtuala.

In Statele Unite, Comisia de Supraveghere a Comertului Electronic recomanda deputatilor Congresului, in luna aprilie, sa amane discutiile privind adoptarea unui sistem fiscal pentru comertul online pana in anul 2006.

Multe companii americane precum si o mare parte a oficialilor guvernamentali s-au declarat puternic impotriva intentiei Comisiei Europene de a impune taxe asupra activitatilor de comert electronic desfasurate de companii americane pe vechiul continent.

Bob Davis, directorul executiv al companiei Lycos, desi este mai putin critic la adresa propunerii Comisiei Europene, impartaseste parerea majoritatii intreprinzatorilor din lumea virtuala: "cred ca introducerea unei bariere fiscale in acest sector nu ar putea avea decat un impact negativ, restrictionand si impiedicand procesul de tranzactionare pe Internet la nivel global".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO