Business Hi-Tech

Amazon castiga la vanzari in fata eBay

01.02.2009, 18:56 45

Valoarea actiunilor companiei Amazon.com, cel mai mare retailer online din lume, a crescut cu 18% pe bursa Nasdaq, dupa ce vanzarile si profitul au depasit estimarile analistilor, semnaland ca firma intrece compania EBay si ceilalti rivali din industria comertului online, scrie Bloomberg.

Profitul net din al patrulea trimestru a crescut cu 8,7%, la 225 mil. dolari (175 mil. euro), sau 52 de centi pe actiune, au declarat oficialii. Vanzarile au crescut cu 18%, la 6,7 mld. dolari (5,23 mld. euro).
Amazon.com a avut cel mai bun sezon de vanzari de sarbatori dintotdeauna, folosind preturi mici, promotii la livrari si la selectia produselor, pentru a atrage cumparatorii in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic. Vanzarile de sarbatori ale firmei Ebay au regresat, iar venitul trimestrial a scazut pentru prima oara in istoria companiei. Inovatia si serviciul de clienti ale firmei Amazon.com reprezinta un avantaj, a declarat Sandeep Aggarwal, analist al Collins Stewart LLC.
"Amazon este cel mai mare jucator de pe piata de comert online", a declarat el. Aggarwal se asteapta ca pretul unei actiuni sa ajunga la 68 de dolari (53 euro), de la o estimare recenta de 65 de dolari (50 euro). "Investitiile companiei in serviciul de clienti si inovatii au dat roade", a mai adaugat el.
Valoarea actiunilor Amazon.com a crescut cu 8,82 $ (6,89 euro) la 52,82 $ (41,29 euro), pe bursa din Nasdaq, cel mai mare salt din ultimele 18 luni. Valoarea actiunilor Ebay a scazut cu 23 de centi, sau 1,9%, la 12,02 $ (9,39 euro). Cresterea companiei Amazon.com a depasit ceilalti jucatori de pe piata, in ultimii doi ani, si este foarte posibil sa continue, conform JPMorgan Chase & Co. In timp ce economia americana a pierdut 2,6 milioane de locuri de munca anul trecut, vanzarile companiei au crescut.
"Amazon este o companie care isi trateaza clientii mai bine decat Ebay", a sustinut Scott Devitt, un analist al Stifel Nicolaus & Co. El se asteapta ca valoarea unei actiuni sa ajunga la 65 de dolari (50 euro) in mai putin de un an.
Veniturile din primul trimestru din 2009 vor ajunge la o valoare intre 4,53 mld. dolari (3,54 mld. euro) si 4,93 mld. dolari (3,85 mld. euro), o crestere de pana la 19%, au estimat oficialii Amazon. Analistii au estimat vanzari in valoare de 4,55 mld. dolari (3,55 mld. euro). Ei au aproximat un profit de 38 de centi pe actiune si vanzari de 6,45 mld. dolari (5,04 mld. euro) pentru al patrulea trimestru.
Amazon.com va continua sa se axeze pe preturi joase si livrari gratuite pentru a alimenta cresterea veniturilor, a declarat Jeff Bezos, CEO-ul companiei. Totusi, aceste vanzari vor genera un profit mai mic. Profitul operational va scadea cu pana la 37%, sau 125 mil. dolari (97,7 mil. euro), in acest trimestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO