Business Hi-Tech

Alianţă surprinzătoare pentru achiziţia patentelor Kodak

Alianţă surprinzătoare pentru achiziţia patentelor Kodak

Foto Shutterstock

Autor: Vlad Popescu

10.12.2012, 00:00 214

Companiile Apple şi Google vor licita în consorţiu pentru preluarea patentelor deţinute de Eastman Kodak, aflat în faliment, cele două firme urmând să ofere peste 500 mil. dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei.

Apple şi Google sunt protagoniştii unui război rece pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor, sistemele de operare iOS şi Android fiind dominante. Apple are în derulare numeroase procese cu Samsung şi ceilalţi producători de gadget-uri Android, pe care îi acuză de imitarea iPhone şi iPad, însă nu a acţionat în justiţie şi Google, dezvoltatorul platformei Android, deoarece legarea companiei de produsele aflate pe piaţă este problematică din punct de vedere legal.

Anul trecut, un consorţiu din care au făcut parte Apple, Microsoft şi Research In Motion, producătorul smartphone-urilor BlackBerry, a preluat pentru 4,5 mld. dolari un portofoliu de peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks, aflat în faliment. Google a pierdut acea licitaţie cu o ofertă iniţială de 900 mil. dolari.

"Apple şi Google au învăţat o lecţie după licitaţia Nortel. Au decis să colaboreze pentru a reduce costurile de achiziţionare a patentelor Kodak, satisfăcându-şi în acelaşi timp necesităţile de business", comentează pentru Bloomberg Richard Ehrlickman, fost şef al departamentului de proprietate intelectuală de la IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO