Business Hi-Tech

ai industria aerospatiala profita de web

26.06.2000, 00:00 16



Industria aerospatiala este unul dintre sectoarele care vor cunoaste o schimbare profunda gratie introducerii tehnologiilor legate de Internet. Acesta este cel putin punctul de vedere imbratisat de majoritatea expertilor prezenti la conferinta intitulata E-Commerce for Aerospace, desfasurata saptamana trecuta in orasul american Bellevue.

Participantii care sperau sa afle raspunsuri la principalele probleme cu care se confrunta companiile din sector au fost oarecum dezamagiti. Aparent, trecerea la comertul electronic nu va simplifica prea curand reteaua complicata in care sunt inclusi, deopotriva, furnizorii si marii producatori. Cu toate acestea, unele tendinte pot fi identificate inca de acum. Pentru a ramane competitiv, fiecare furnizor va fi obligat sa participe, intr-o forma sau alta, la o platforma de comert electronic intre companii. O astfel de bursa online ar putea fi organizata fie in jurul unei singur mare producator (de genul lui Boeing sau Lockheed Martin), fie in jurul unui nucleu alcatuit de mai multe firme din sectorul aerospatial si al tehnologiei informatiei.

Boeing incearca sa-si stabileasca o prezenta solida in ambele categorii. Astfel, gigantul american a infiintat site-ul myboeingfleet.com., destinat strict clientilor companiei. In plus, firma intentioneaza sa lanseze o bursa de comert online intitulata "Newco", in care ar avea ca partenere grupurile Lockheed Martin, Raytheon, BAE Systems si Commerce One. David Smukowski, unul dintre directorii companiei Boeing, a caracterizat Newco drept "o platforma de comert electronic deschisa, independenta si neutra, ale carei functii sunt concentrate spre crearea unei transparente totale intre cumparator si vanzator". Arabella Bijlani, presedintele diviziei de e-commerce din cadrul grupului TRW Lucas Aerospace, a declarat ca primele burse online pentru comertul intre companiile din sectorul aerospatial vor deveni pe deplin functionale inainte de sfarsitul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO