Business Hi-Tech

Afacerile au stabilit un standard pentru celulare: culoare, camera, organizare

17.12.2003, 00:00 24



Cand esti intr-o companie atat de aleasa cum este industria de varf a telefoanelor mobile nici nu stii cu cine ar trebui sa faci cunostinta prima data. Avand insa in vedere ca vrem sa vorbim aici numai despre afaceri, nimerit ar fi sa va aratam cu ce isi fac business-ul altii. Mai precis cu ce modele de celulare ataca dorintele oamenilor de afaceri autohtoni marii producatori mondiali.





Sony Ericsson P900



Cel mai potrivit model pentru clasa business este de departe Sony Ericsson P900. Chiar daca dimensiunile sale apreciabile nu permit posesorului sa-l strecoare intr-un buzunar foarte mic, telefonul stie sa faca mai multe decat arata la prima vedere.



Urmas al lui P800, P900 a mostenit de la acesta calitatea care il face preferatul oamenilor de afaceri: organizatorul. Altfel spus, P900 este, ca si P800, un telefon mobil cu organizator incorporat. Dar nu acel gen de organizator pe care fiecare telefon se "lauda" ca-l are ci un PDA cu toate functiile: recunoasterea scrisului, gestionarea agendei electronice, a notitelor etc.



In plus, P900 stie sa poarte conversatii in trei benzi de frecventa (deci il puteti lua si in America si nu riscati sa nu va mai puteti intelege cu nimeni), poate naviga pe Internet ca orice calculator si poate trimite e-mail-uri. Telefonul are un ecran color destul de mare astfel incat navigarea pe Internet nu este chinuitoare, aici ajutand foarte mult browserul special creat pentru acest model de telefon.



Scrierea in organizator se poate face fie cu tastatura afisata pe display fie cu "stylus"-ul pe acelasi ecran tactil.



In plus, daca va plictisiti in masina, pe drumul catre serviciu sau aeroport, va puteti utiliza telefonul si ca MP3 player pentru a asculta muzica in format digital.



Partea de divertisment este si ea bine pusa la punct. P900 este echipat cu o camera video care stie sa faca si fotografii. Atat micile clipuri pe care le-ati filmat cu telefonul cat si imaginile le puteti trimite ulterior pe e-mail, P900 fiind compatibil si cu standardul GPRS. Fotografiile, alaturi de text si sunet pot fi expediate si prin mesageria multimedia daca v-ati activat in prealabil serviciul la operatorul pe a carui retea o folositi.



In afara de e-mail, Internet, MMS si camera video, Sony Ericsson P900 este echipat cu tehnologie Bluetooth care ii permite sa comunice cu alte echipamente similar dotate. Telefonul este capabil sa "discute" cu alte organizatoare, laptopuri sau telefoane si prin portul IrDA (prin tehnologia cu raze infrarosii).







Nokia 6800 / Nokia 6600



La Nokia atrag atentia doua modele: 6800 si 6600. Primul, Nokia 6800, a fost special creat de producatorul finlandez pentru cei care comunica mult prin intermediul mesajelor, fie ele de posta electronica, SMS-uri sau multimedia (MMS).



Telefonul se poate desface si transforma intr-o tastatura completa, exact ca aceea pe care o avem la computer (tip QWERTY), cu signurul amendament ca este mult mai mica deci, mai potrivita pentru cei cu degetele subtiri sau cu un grad crescut de dexteritate.



Nokia 6800 are memorie buna. Stie sa "tina" minte cam 6 MB de date, dintre care 4MB sunt alocati mesajelor multimedia, tonurilor de apel, aplicatiilor Java cum ar fi jocurile, imaginilor si e-mail-urilor. In ceilalti 2MB pot fi inscrise contactele, notele aferente calendarului, listele de sarcini dar si cele de distributie a SMS-urilor.



Telefonul poate comunica voce in standard GSM si trasfera date fie prin tehnologia HSCSD (High Speed Circuit Search Data) cat si GPRS. Pe HSCSD atinge viteze de pana la 43,2 kbps.



Telefonul vine si cu o aplicatie de tip "portofel mobil" cu care puteti face cumparaturi de pe Internet prinsite-urile de WAP.





Celalalt model, Nokia 6600, este mai performant decat 6800 si parca mai potrivit pentru intalnirile de afaceri. Telefonul este dotat cu o camera foto digitala cu zoom care poate captura imaginile la o rezolutie de 640 x 480 pixeli sau 128 x 96 pixeli, in modul standard, nocturn si portret. Camera are si o functie de videorecorder care permite inregistrarea de scurte clipuri cu sunet.



In plus, telefonul poate comunica cu alte echipamente compatibile prin intermediul tehnologiei Bluetooth incorporate sau prin portul IrDA. Navigarea pe Internet este si ea posibila, Nokia 6600 avand preinstalat un browser XHTML. Tot de pe el se pot trimite si mesaje prin posta electronica sau mesaje multimedia.





Telefoanele Nokia sunt distribuite in Romania prin Orange, MobiFon (Connex), Cosmorom, Avenir Telecom (magazinele Internity) si Germanos. In magazinele Internity Nokia 6600 se vinde cu aproape 24 de milioane de lei iar Nokia 6800 cu 16,3 milioane.





Samsung SGH-X600



Va puteti inchipui un telefon Samsung fara clapeta si totusi cu camera foto digitala? Cam greu. Totusi, chiar daca sunt mai rare ele exista. Cel mai recent model aparut la nivel mondial si care va fi lansat si in Romania la inceputul anului viitor este Samsung SGH-X600.



Telefonul este total atipic modelelor pe care producatorul sud-coreean le-a creat pana acum numai ca design, nu si ca performante.



Are camera foto digitala, discreta, plasata in partea din stanga sus a ecranului, care poate realiza imagini cu zoom si la o rezolutie de 640 x 480 pixeli. Iar daca scena e intunecata sau lumina nu este suficienta pentru a realiza o fotografie de calitate, trebuie sa va aduceti aminte ca X600 are si blitz integrat.



Comunicarea cu partenerii de afaceri se poate realiza fie prin e-mail, numai in cazul in care conectati telefonul la un laptop sau computer, fie prin mesaje multimedia. Navigarea pe Internet se poate realiza direct de pe X600 dar numai prin WAP sau de pe laptop la care aveti conectat telefonul compatibil GPRS.



Precum, fratele sau mai mare, SGH-E700, si X600 este uimitor la capitolul stocare de adrese, numere de telefoane si alte date despre cei cu care colaborati. In agenda sa proprie incap nu mai putin de 1.000 de contacte cu cate sase campuri la fiecare. Telefonul are o memorie interna de 9 MB care ii permite sa stocheze nu numai un numar impresionant de adrese ci si de jocuri sau imagini.



Producatorul sud-coreean a excelat si cand a inregistrat in telefon tonurile de apel polifonice. X600 este probabil singurul telefon de pe piata care stie sa "cante" in 41 de feluri.



Functia de organizare consta in clasicul calendar si lista de sarcini.



In Romania, telefonul va fi disponibil la pretul de aproximativ 300 de dolari.





Motorola V600/ Motorola MPx.200



Mai indepartat la orizont decat celelalte modele prezentate deja este telefonul V600 de la Motorola care urmeaza sa apara la noi in magazine pe la mijlocul anului viitor.



Deosebirea fata de celelalte este ca V600 poate "vorbi" pe patru frecvente (850/900/1800/1900 MHz) si stie sa faca zoom 4x atunci cand captureaza imagini cu camera foto digitala integrata.



Telefonul mai poate reda si videoclipuri cu sunet iar tonurile sale de apel sunt si polifonice dar si in format MP3. Modelul e cam "scurt" de memorie nestiind sa retina date decat in cei 2-3 MB proprii.



Conectivitatea cu alte echipamente este asigurata prin intermediul tehnologiei Bluetooth cu care V600 este compatibil.



Telefonul mai stie sa trimita si sa primeasca mesaje multimedia si e-mailuri dar si sa ia "notite" vocale, atunci cand posesorul sau i le dicteaza.





Pretul la care va fi disponibil pe piata romaneasca se ridica la peste 350 de dolari.





Inainte de V600 va veni in magazine modelul MPx.200. Mai precis in luna ianuarie. Pentru el trebuie insa sa va puneti deoparte peste 450 de dolari.



Pentru acest buget, achizitia va cunoaste trei limbi de circulatie internationala, adica frecventele folosite in Europa, Asia si America, si va functiona pe un altfel de soft decat cele cu care v-ati obisnuit deja la telefoanele mobile. Anume Microsoft.



MPx.200 este de fapt un smartphone, un telefon cu organizator integrat, numai bu de facut afaceri chiar si din deplasare. Telefonul va putea trimite e-mailuri si mesaje instantanee, va sti sa navigheze pe Internet cu propriul sau browser sau sa redea muzica si videoclipuri prin intermediul unui Windows Media Player.



Conectivitatea cu alte echipamente sau utilizatori va fi realizata prin portul IrDA, un miniport USB sau prin mesaje multimedia nu si prin Bluetooth. Memoria interna a telefonului (10 MB) poate fi extinsa printr-un card cu pana la 1 GB.





Panasonic X70



Fratele mai mare al modelului GD87, telefonul Panasonic X70 respecta oarecum designul predecesorului sau. Una din partile cele mai bune o reprezinta capacitatea sa de a functiona pe trei frecvente (900/1800/1900 MHz). Telefonul are camera foto integrata destul de buna, cu blitz si posibilitate de zoom 2x. Memoria interna de 4 MB permite stocarea unui numar suficient de mare de fisiere (poze, sunete etc). Fotografiile pot fi trimise apoi catre destinatar prin mesaje multimedia ori e-mail sau pot fi descarcate pe computer utilizand un cablu USB optional sau portul IrDA incorporat in telefon.



Suprinzator, producatorul japonez s-a hotarat sa investeasca ceva bani si in cipurile Bluetooth, astfel incat X70, spre deosebire de GD87 poate comunica wireless cu alte echipamente.



In agenda telefonului incap 500 de contacte cu mai multe campuri fiecare, inclusiv unul pentru fotografia celui ale carui numere sunt notate acolo. Panasonic X70 poate fi folosit si pe post de reportofon pentru inregistrarea de scurte mesaje vocale.



Pachetul standard contine telefonul, bateria Li-ion de 680 mAh, incarcator si manual de operare. Telefonul va fi disponibil pe piata romaneasca pe la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui ianuarie 2004 la pretul recomandat de 19,5 milioane de lei.





Siemens SL55



Telefonul Siemens SL55 este si el o optiune destul de buna dar nu este neaparat potrivit pentru a fi folosit la intalnirile de afaceri. SL55 are cam aceleasi capabilitati precum majoritatea telefoanelor mobile cu pretentii care au aparut pe piata in ultima vreme. Pe scurt, are ecran color, poate trimite si primi mesaje multimedia si "canta" polifonic.



Telefonul primeste o bila alba pentru capacitatea de a functiona pe cele trei frecvente utilizate in sistem GSM in Europa, Asia si America si inca una pentru design (partea din spate culiseaza pe langa cea frontala). La el poate fi atasata o camera foto digitala cu blitz integrat iar pe agenda incap tot 500 de contacte, cifra devenita un fel de standard pentru telefoanele care trec de 300 de dolari.



Pe piata romaneasca poate fi cumparat la pretul estimativ de 450 de dolari.





Panasonic X70



Fratele mai mare al modelului GD87, telefonul Panasonic X70 respecta oarecum designul predecesorului sau. Una din partile cele mai bune o reprezinta capacitatea sa de a functiona pe trei frecvente (900/1800/1900 MHz). Daca deplasarile de afaceri va poarta in Canada, Japonia sau Marea Britanie, nu ar tyrebui sa va faceti griji din pricina telefonului mobil. Panasonic X70 este dotat cu camera foto integrata destul de buna, cu blitz si posibilitatea de a fotografia mai de aproape imaginile (zoom 2x). Memoria interna de 4 MB permite stocarea unui numar suficient de mare de fisiere (poze, sunete etc). La un prim calcul s-ar putea spune ca incap in cei 4 MB aproximativ 400 de imagini. Telefonul are si capacitatea de a forma din mai multe fotografii un asa-numit "slideshow", exact ca o camera foto digitala clasica. Prezentarile pot constitui un punct de atractie pentru prieteni sau, de ce nu, un mod de informare a partenerilor de afaceri sau angajatilor care nu au ajuns la expozitia unde s-au realizat fotografiile cu X70.



Fotografiile pot fi trimise catre destinatar prin mesaje multimedia ori e-mail sau pot fi descarcate pe computer utilizand portul IrDA incorporat in telefon sau un simplu cablu USB care insa nu vine in pachet cu telefonul ci poate fi cumparat optional de la magazinele de specialitate.



Suprinzator, producatorul japonez s-a hotarat sa investeasca ceva bani si in cipurile Bluetooth, astfel incat X70, spre deosebire de GD87 poate comunica wireless cu alte echipamente. Bineinteles si acestea trebuie la randul lor sa aiba incorporat un cip Bluetooth.



In agenda telefonului incap 500 de contacte cu mai multe campuri fiecare, inclusiv unul pentru fotografia celui ale carui numere sunt notate acolo. Panasonic X70 poate fi folosit si pe post de reportofon pentru inregistrarea de scurte mesaje vocale.



Pachetul standard contine telefonul, bateria Li-ion de 680 mAh, incarcator si manual de operare. Telefonul va fi disponibil pe piata romaneasca pe la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui ianuarie 2004 la pretul recomandat de 19,5 milioane de lei.



Ca si celelalte modele de telefoane mobile cu pretentii, si X70 are tonuri de apel polifonice, in numar de 15 numai. Altele pot fi descarcate de pe Internet prin intermediul tehnologiei GPRS. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO