Business Hi-Tech

Afacerea Napster ar putea marca evolutia Internetului

05.09.2000, 00:00 28



Batalia juridica declansata intre sustinatorii si adversarii site-ului Napster, specializat in schimbul liber de fisiere muzicale in format MP3, ar putea avea un impact major asupra tranzactiilor efectuate prin intermediul net-ului, comenteaza Le Monde, citand opinia unor specialisti in domeniu.

In luna octombrie, o curte de apel federala va examina argumentele pro si contra hotararii de inchidere a site-ului, luata recent de un tribunal american. Aplicarea hotararii (care da satisfactie cererilor formulate de reprezentantii industriei muzicale) a fost suspendata in asteptarea deciziei curtii de apel.

Procesul ar putea trena insa luni sau chiar ani intregi, inainte de a se stabili cu exactitate daca site-ul Napster este sau nu un "instrument de piraterie" si de incalcare a drepturilor de autor, ultimul cuvant in acest sens urmand sa-l aiba, cel mai probabil, Curtea Suprema a Statelor Unite.

Rezultatul final al acestei afaceri, ca si cel al procesului similar intentat site-ului Scour.com de reprezentantii industriei cinematografice americane, va marca un punct de cotitura in protectia dreptului asupra proprietatii intelectuale.

Pentru Tim McNamara, reprezentant al Consumer Electronics Association, organizatie care grupeaza principalii producatori americani de echipamente electronice, "conflictul iscat in jurul site-ului Napster era previzibil.

El nu reprezinta decat manifestarea tensiunilor acumulate in timp intre furnizorii de continut multimedia si clientii care doresc sa aiba acces cat mai usor si cat mai ieftin la aceste produse".

"Marile case de discuri au adoptat o atitudine ostila fata de extinderea tehnologiilor care permit transferul fisierelor muzicale prin intermediul Internetului, sustinand ca acest lucru le provoaca pierderi uriase. Or, situatia nu sta deloc asa.

Potrivit studiilor noastre, raspandirea formatulului MP3 si cresterea in popularitate a site-ului Napster a contribuit in realitate la sporirea achizitiilor legale de CD-uri", declara Tim McNamara.

Partizanii firmei Napster considera ca procesul actual seamana cu afacerea "betamax", declansata la inceputul anilor '80.

La acea vreme, marile studiouri americane sustineau ca raspandirea pe scara larga a casetelor video va duce la incalcari ale drepturilor de autor. In 1984, Curtea Suprema a Statelor Unite a decis ca simpla copiere a programelor pentru uz personal nu reprezinta o violare a proprietatii intelectuale si ca producatorii de aparate video nu pot fi considerati responsabili pentru eventuale incalcari ale drepturilor de autor.

"Cred ca afacerea Napster va ramane un jalon in dezvoltarea Internetului. Daca tribunalul nu va reusi sa gaseasca o solutie corecta, multe servicii si tehnologii benefice pentru clienti ar putea fi amenintate", sustine Jason Mahler, vice-presedinte al asociatiei companiilor din sectorul informaticii si comunicatiilor, organizatie ce reprezinta giganti precum AT&T, Yahoo! si Nokia.

Digital Media Association (sindicat reunind 62 de firme specializate in domeniul Internetului) sustine ca atat clientii obisnuiti, cat si producatorii de tehnologii vor avea de partea lor precedentul stabilit prin modul de rezolvare al afacerii Betamax.

James Burger, unul din avocatii care reprezinta mai multe societati lansate pe web, crede in sansele unei intelegeri amiabile intre Napster si casele de discuri: "Daca Napster va fi inchis, exista numeroase alte programe care ii vor lua locul.

Majoritatea dintre ele - cum este cazul lui Gnutella - nu au server central, astfel incat nu va exista nimeni care sa poata fi adus in fata justitiei".

In ceea ce priveste evolutia viitoare a lucrurilor, Burger este convins ca site-ul Napster va fi nevoit sa impuna, mai devreme sau mai tarziu, o taxa pentru serviciile sale, aceasta fiind singura modalitate de a obtine beneficii pe termen lung.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO