Business Hi-Tech

Actiunile telecom vor straluci in acest an

08.01.2004, 00:00 15



Actiunile din sectorul telecomunicatiilor, partial vinovate pentru declinul burselor, par sa fie printre putinele preferate in mod clar de investitori in 2004 in contextul bursier mai favorabil din Europa, relateaza Reuters.



In aceasta saptamana, bancile de investitii ABN Amro, Deutsche Bank, Goldman Sachs si Lehman Brothers au dat publicitatii comentarii pozitive pentru telecomunicatii.



Deutsche a indicat ca firmele din acest domeniu sant atractive datorita fluxurilor de numerar consistente si a expunerii scazute la deprecierea dolarului.



La randul sau, ABN Amro a afirmat ca operatorii de telefonie fixa ofera dividende solide care tind sa creasca, in timp ce sectorul telefoniei mobile ofera un bun potential de crestere.



Indicele DJ Stoxx al sectorului de telecomunicatii este deja cel mai performant din Europa in acest an, inregistrand o crestere de 4,6%.



Concomitent, aceleasi banci isi reduc expunerea fata de fruntasii anului trecut - actiuni cu evolutie ciclica precum cele din sectorul chimic si al materiilor prime, care sant primele ce avanseaza in perspectiva unei redresari economice.



Actiunile producatorilor de bunuri de consum, ale firmelor de constructii, ale fabricantilor auto si ale producatorilor de materii prime au crescut cu 20% sau mai mult in 2003, in timp ce telecomunicatiile au castigat 18%, depasind avansul de 12% al pietei bursiere europene.



In afara de telecomunicatii, nici un alt sector nu a atras in unanimitate voturile investitorilor. De asemenea, nu exista un consens cu privire la cat ar trebui sa se mai investeasca in sectoarele cu evolutie ciclica.



Mai persista, pe de alta parte, intrebarea referitoare la sumele care ar trebui pastrate in active cu caracter defensiv, precum actiunile furnizorilor de utilitati sau ale firmelor din domeniul sanatatii, dar si la investitiile in sectoare cu potential de expansiune, cum ar fi cel tehnologic - cel mai performant in 2003.



Prognoza privind societatile de asigurari si companiile petroliere inca ii mai separa pe analistii responsabili cu strategiile de investitii.



Tendintele sectoriale sant neclare deoarece diferentele de performanta dintre sectoare au fost, in ultimele trei luni, cele mai insignifiante din trei decenii, conform Merrill Lynch.



"Acest lucru semnaleaza nu numai lipsa de teme care sa impinga piata inainte, ci si riscul unei variabilitati crescute in performanta sectoriala din 2004", a indicat Merrill.



Pentru anul curent, este de remarcat absenta unei idei care sa prevaleze, cum a fost redresarea economica in 2003.



In acelasi timp, alegerea actiunilor este ingreunata in acest an de cateva elemente greu de prognozat, cum ar fi momentul in care se vor majora ratele dobanzilor si cat se va mai aprecia euro.



Lehman Brothers estimeaza ca piata bursiera europeana va avansa cu 12% in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO