Business Hi-Tech

Acţiunile IBM au scăzut într-o zi cu peste 8%, cel mai mare declin din ultimii 8 ani

Acţiunile IBM au scăzut într-o zi cu peste 8%, cel mai...

Autor: Andreea Anghel

22.04.2013, 11:10 1070

Preţul acţiunilor IBM, cel mai mare furnizor de servicii IT din lume a înregistrat  săptâmâna trecută cea mai mare scădere de pe o zi pe alta din ultimii 8 ani, după ce compania a raportat un profit de 3,03 miliarde de dolari, sub nivelul estimat de analişti pe fondul scăderii vânzărilor de produse hardware, scrie Bloomberg.

Acţiunile s-au tranzacţionat vineri cu 190 de dolari pe unitate, în scădere cu 8,3% faţă de ziua precedentă, înregistrând cea mai mare scădere de pe o zi pe alta din 15 aprilie 2005. Scăderea a fost atât de mare încât creşterile înregistrate cu o lună în urmă, când preţul acţiunilor IBM a atins un maxim record nu s-au mai văzut în preţul de tranzacţionare.

În încercarea de a se relansa, IBM a anunţat că plănuieşte să cheltuiască 1 miliard de dolari pe restructurări  în al doilea trimestru al anului şi de asemenea a anunţat că va renunţa la anumite sectoare din business care nu mai sunt profitabile.

Ca parte a eforturilor, gigantul american se află deja la discuţii pentru a vinde divizia de servere pentru calculatoare obişnuite, potrivit informaţiilor furnizate de persoane apropiate situaţiei. Grupul chinez Lenovo, care în 2005 a achiziţionat afacerea cu PC-uri a IBM este considerat a fi potenţialul cumpărător, potrivit aceloraşi surse. 


“Este o mutarea dureroasă, dar inteligentă dacă este privită pe termen lung. Divizia de servere pentru calculatoare obişnuite a constituit o piedică pentru că mai mult a atras valoare economică decât să ofere ea însăşi valoare pentru IBM”, a spus Laurence Balter, analist la Oracle Investment Research, divizia de cercetare a companiei IT Oracle, cu sediul în Fox Island, Washington.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO