Business Hi-Tech

Actiunile Google au pierdut 9%, previziunile nu sunt optimiste

08.11.2004, 00:00 15

Pretul actiunilor celui mai mare motor de cautare de pe Internet, Google, a scazut la sfarsitul saptamanii trecute cu aproape 9%, spre surprinderea specialistilor care au fost martorii unei cresteri de peste 100% in ultimele doua luni si jumatate, cat a trecut de la oferta publica initiala a companiei, informeaza presa internationala.
Pretul unei actiuni la sfarsitul tranzactionarii de vineri pe bursa americana NASDAQ a ajuns la 169,35 dolari, ceea ce reprezinta o scadere de 15,35 dolari pe unitate fata de ziua anterioara. La inceputul saptamanii trecute, actiunile trecusera chiar de limita de 200 de dolari pe unitate, ceea ce reprezenta o crestere semnificativa fata de pretul initial de tranzactionare, din luna august, de 85 dolari.
Si totusi, nu toata lumea a fost uimita de aceasta neasteptata variatie a pretului actiunilor Google, avand in vedere ca un analist al companiei UBS, Benjamin Schahter, publicase cu doar cateva zile inainte un raport in care estima o scadere drastica pe urmatoarele 12 luni a valorii companiei care opereaza motorul de cautare Google.
Schahter a scris in raportul sau ca, peste un an, o actiune ar putea valora 160 de dolari, concluzia sa fiind facuta publica la doar doua zile dupa ce Google ajunsese la valoarea record de 201,60 dolari pe actiune. Motivele scaderii pe urmatoarele 12 luni, dupa parerea analistului, sunt incetinirea ratei de crestere a veniturilor din cauza competitiei tot mai puternice cu Microsoft si presiunile tot mai mari asupra marjelor de profit ale celor mai importanti jucatori din industrie. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO