Business Hi-Tech

Acţionarii RCS&RDS discută în octombrie atragerea unor finanţări de până la 600 mil. euro pentru restructurarea datoriilor

Acţionarii RCS&RDS discută în octombrie atragerea unor...

Autor: Adrian Seceleanu

31.08.2016, 10:53 767

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix din România, care are operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia, a convocat două adunări cu acţionarii la începutul lunii octombrie pentru a discuta detaliile atragerii unor noi finanţări, cu o valoare de până la 600 de milioane de euro pe cel mult 10 ani, pentru a restructura datoriile curente ale societăţii, conform unui document publicat în Monitorul Oficial de companie.

“Consiliul de administraţie al RCS & RDS - S.A convoacă Adunarea generală extraordinară a acţionarilor societăţii la data 03.10.2016, ora 11.00 (AGEA) şi Adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii la data de 03.10.2016, ora 15.00 (AGOA). AGEA are următoarea ordine de zi: 1. aprobarea contractării uneia sau mai multor finanţări în valoare totală de până la şase sute de milioane euro sau echivalentul acestei sume în orice altă monedă, pentru o durată care nu va depăşi zece ani”, conform sursei citate. Documentul menţionează că RCS&RDS ar putea folosi şi piaţa de capital pentru a atrage finanţarea.

“Astfel de finanţări pot fi obţinute atât prin intermediul pieţelor de capital internaţionale şi/sau locale, inclusiv, fără a se limita la, prin emisiunea unor obligaţiuni şi / sau altor instrumente financiare de credit, şi / sau de la bănci, instituţii financiare, fonduri de investiţii, româneşti sau internaţionale şi / sau de la orice alte entităţi private (afiliate sau terţi), inclusiv, fără a se limita la, prin încheierea unuia sau a mai multor contracte”.

Datoriile companiei de cablu RCS&RDS au crescut în anul 2015 cu 2% la 4,442 miliarde de lei (994,8 mil. euro), conform datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Compania de cablu a luat în 2013 împrumuturi în valoare de 750 de milioane de euro (printr-o emisiune de obligaţiuni şi un împrumut clasic).

Convocatorul pentru întâlnirea cu acţionarii din octombrie menţionează posibilitatea restructurării parţiale sau integrale a aranjamentelor de finanţare ale societăţii. “(AGOA are ca ordine de zi) aprobarea, ca urmare şi / sau în legătură cu finanţările, a restructurării unei părţi sau a tuturor aranjamentelor de finanţare la care societatea este parte în prezent, inclusiv orice plată / plată anticipată totală sau parţială a acestora şi descărcarea de / modificarea unei părţi sau a tuturor pachetelor de garanţii existente şi/sau renegocierea termenilor contractuali actuali”.

Compania de cablu RCS&RDS, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de cablu TV, controlată de antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea, a înregistrat anul trecut un avans de 17% al cifrei de afaceri - aceasta fiind cea mai ridicată rată de creştere a veniturilor dintre cele raportate de marii jucători de pe piaţa locală de comunicaţii (Telekom, Orange, Vodafone, UPC), conform datelor publicate de operatori.

Cifra de afaceri a RCS&RDS a crescut în 2015 cu 17% până la 2,698 miliarde de lei (607 mil. euro) în timp ce pierderile nete ale operatorului de cablu s-au redus de la 71 milioane de lei în 2014 la 17,9 milioane de lei anul trecut.

Numărul mediu de angajaţi al companiei a crescut cu 516 la 10.579, conform sursei citate.

RCS&RDS este liderul pieţei locale de cablu TV şi internet fix şi al doilea jucător de pe pieţele de telefonie fixă şi televiziune prin satelit. Compania este numărul patru pe piaţa locală de comunicaţii mobile, piaţa pe care a intrat cel mai târziu, dar are deja mai multe abonamente decât grupul Telekom România.

Acţionarul majoritar al RCS&RDS este antreprenorul Zoltan Teszari din Oradea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO