Business Hi-Tech

Acer devine numarul 2 la vanzarile de notebook-uri

06.03.2008, 20:40 158

Producatorul taiwanez de laptopuri Acer a preluat pozitia companiei americane Dell drept al doilea mare producator mondial de notebook-uri, ca urmare a adaugarii unui portofoliu important de clienti din Statele Unite si Europa prin achizitia in valoare de 710 mil. $ (circa 467 mil. euro) a Gateway, scrie presa internationala.
Acer a livrat in T4 aproximativ 5,25 milioane de notebook-uri, atingand o cota de piata de 16%, potrivit companiei de cercetare DisplaySearch. In acelasi timp, vanzarile Dell s-au situat la 4,64 milioane de unitati, sau 14%.
Pe prima pozitie s-a aflat pentru al saselea trimestru consecutiv Hewlett-Packard (HP), cu 6,66 milioane de laptopuri livrate, ceea ce i-a conferit o cota de 20% din piata.
Vanzarile Acer, situata anterior pe pozitia a treia in topul vendorilor de notebook-uri, au crescut dupa ce compania taiwaneza a finalizat achizitia companiei americane Gateway. Pe de alta parte, Acer a fost favorizata si de esecul noii strategii Dell de vanzare prin retaileri.
De asemenea, achizitia Gateway a ajutat Acer sa depaseasca Lenovo si sa ocupe pozitia de al treilea producator de PC-uri, iar ritmul de crestere al Acer poate continua pe fondul finalizarii achizitiei producatorului european de computere Packard Bell, in cazul in care aceasta ar fi aprobata de Uniunea Europeana.
Acer a anuntat zilele trecute planurile de achizitie ale producatorului de PDA-uri Eten Information Systems sub forma unui schimb de actiuni in valoare de aproximativ 290 mil. dolari (190,7 mil. euro). Astfel, o actiune Acer va valora 1,07 actiuni Eten.
Actiunile Acer s-au depreciat cu 2,7% la 54,50 dolari taiwanezi (1,16 euro) pe bursa taiwaneza. De la inceputul acestui an, cotatiile titlurilor Acer au scazut cu 14 procente, in timp ce actiunile Dell s-au depreciat cu 20% in aceeasi perioada.
Potrivit DisplaySearch, numarul total de computere livrate in ultimul trimestru din 2007 a fost de 33,1 milioane de unitati, in crestere cu 41% fata perioada anterioara.
In 2008, vanzarile de notebook-uri sunt asteptate sa atinga 136 de milioane de unitati, conform estimarilor Lehman Brothers. In acelasi timp vanzarile de computere desktop vor scadea cu aproximativ 1,3%, la circa 143 de milioane de unitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO