Business Hi-Tech

90% din patronii de firme soft vor sa vanda

90% din patronii de firme soft vor sa vanda

Eugen Schwab-Chesaru: Fuziunile si achizitiile de actiuni ale unor firme de software si servicii informatice vor trece de 50 mil. euro

25.04.2007, 19:18 16

Aproximativ 90% din patronii companiilor de software si servicii informatice din Romania intentioneaza sa-si vanda in perioada urmatoare partial sau integral companiile pe care le detin, a afirmat Eugen Schwab-Chesaru, managing director Pierre Audoin Consultants (PAC) pentru Europa Centrala si de Est.
Potrivit oficialului PAC majoritatea antreprenorilor care intentioneaza sa vanda recurg la aceasta solutie ca urmare a temerilor legate de mediul de business si piata fortei de munca dintr-o "Romanie deschisa", 70% dintre acestia preferand sa vanda unei companii mult mai mari, si nu unui fond de investitii.
Totodata, Chesaru se asteapta ca in intervalul 2007-2010 sa aiba loc in Romania fuziuni si achizitii de actiuni sau parti sociale ale unor firme de software si servicii informatice de peste 50 mil. euro.
"In Romania vor avea loc fuziuni locale pentru acoperire teritoriala si largirea portofoliului, iar majoritatea investitorilor vor fi companii de profil, in detrimentul fondurilor de investitii", a spus Schwab-Chesaru.
El a adaugat ca, cel mai probabil, marile companii IT vor intra in Romania prin investitii directe si nu prin preluarea de companii locale, mentionand ca in perioada urmatoare o companie multinationala se va instala in Romania la cererea unui client care a intrat pe piata locala, fara a adauga alte detalii.
Printre principalii factori enumerati de Chesaru care contribuie la alegerea Romaniei sunt competivitatea fortei de munca si existenta unor centre de cercetare si dezvoltare, precum si de suport tehnic cu potential mare de crestere.
De asemenea, este posibila intrarea pe piata locala in perioada urmatoare a unor companii est europene cu resurse financiare suficiente, familiare cu mediul de afaceri al Romaniei si care detin clienti interesati sa colaboreze la nivel local cu firme romanesti.
Conform unui studiu al International Data Corporation (IDC), piata locala IT va creste pana in 2009 cu aproximativ 43%, indreptandu-se catre 2 mld. dolari (1,5 mld. euro), dupa ce anul trecut a inregistrat putin peste 1,3 mld. dolari (9,6 mld. euro). Din aceasta valoare, 30% a fost generat de segmentul de software si servicii, in timp ce sectorul hardware a avut o pondere de aproximativ 70%.
"Potentialul de crestere a pietei software si servicii IT din Romania este cel mai mare din regiune", a declarat Calin Mirea, analist la IDC Romania.
Anul trecut, valoarea cheltuielilor medii in IT pe cap de locuitor s-a situat in Romania la valoarea de 65 dolari (48 euro), cu mult sub media de 700 de dolari (516 euro) inregistrata la nivelul Europei. Pe de alta parte, media pe cap de locuitor inregistrata in Slovenia, Ungaria sau Republica Ceha se afla cu mult peste cea a Romaniei.
"Bucurestiul contribuie cu 50% la valoarea pietei locale. In Capitala, cheltuielile IT pe cap de locuitor se apropie de media europeana, care este de 600 de euro pe cap de locuitor", a afirmat Liviu Dan Dragan, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) si director general al TotalSoft.
Potrivit lui Mirea, urmatorii ani vor aduce si scaderea numarului companiilor din sector, care se va consolida in jurul unor companii mari, investitiile urmand sa fie concentrate in zona Capitalei.
"Piata este inca imatura, lucru pozitiv, Romania fiind atractiva, iar marile companii se arata interesate de investitii pe aceasta piata", a precizat Dragan. Peste jumatate din cheltuielile de anul trecut din IT (51,7%) au fost alocate pentru implementarea de proiecte, in timp ce valoarea alocata sectorului serviciilor de suport a reprezentat 24,8%.
Piata aplicatiilor EAS (solutii pentru administrarea afacerilor) a crescut in 2006 cu 27,4%, la 57,42 mil. dolari (42,34 mil. euro), din vanzari de licente si mentenanta. Segmentul CRM (solutii pentru gestionarea relatiilor cu clientii) a crescut 10,5%, la 4,33 mil. de dolari (3,2 mil. euro), in timp ce segmentul Business Analytics a atins 3,35 milioane dolari, in crestere cu 20,5% in raport cu 2005.
Valoarea pietei locale de servicii IT a atins anul trecut 239,4 mil. dolari (176,5 mil. euro), inregistrand o crestere cu 18,4%, acesta fiind unul dintre cele mai rapide ritmuri de dezvoltare din statele Europei de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO