Business Hi-Tech

5G ar putea ajunge să asigure 10% din conexiunile mobile la nivel global până în 2023

5G ar putea ajunge să asigure 10% din conexiunile mobile...

Autor: Dorin Oancea

19.02.2020, 15:17 152

Până în 2023 vitezele 5G vor fi de 13 ori mai mari decât conexiunea mobilă medie, 66% din populaţia globală (5,3 miliarde de oameni) va avea acces la internet şi vor exista aproape 30 de miliarde de dispozitive/conexiuni, dintre care 45% mobile, arată raportul privind internetul al Cisco. 

Viteza medie 5G va fi de 575 megabiţi pe secundă sau de 13 ori mai rapidă decât conexiunea mobilă medie. Datorită capabilităţilor avansate de performanţă, 5G va livra infrastructuri mobile mai dinamice pentru AI şi aplicaţii IoT emergente, inclusiv pentru maşini autonome, oraşe inteligente, servicii medicale digitale, conţinut video imersiv şi multe altele.

În ultimii 50 de ani, în fiecare deceniu au fost lansate o nouă tehnologie mobilă şi inovaţii de ultimă oră. Cerinţele pentru lăţimea de bandă mobilă au evoluat de la apeluri vocale şi mesaje text până la video de înaltă definiţiemm şi diverse aplicaţii de realitate augmentată sau realitate virtuală (AR/VR).

Reţelele sociale, streaming-ul şi descărcările de conţinut video, productivitatea afacerilor, comerţul electronic şi industria de gaming vor determina creşterea aplicaţiilor mobile, cu aproape 300 de miliarde de aplicaţii descărcate până în 2023.

„Cercetările noastre relevă creşterea continuă a numărului utilizatorilor de internet, a dispozitivelor, conexiunilor şi o presiune mai mare pe reţele decât ne-am fi putut imagina”, a declarat Roland Acra, Senior Vice President şi Chief Techonology Officer la Cisco. „Informaţiile şi cunoştinţele prezentate în raportul nostru anual privind internetul ajută companiile, guvernele şi furnizorii de servicii din întreaga lume să-şi pregătească şi să-şi securizeze reţelele pentru a face faţă creşterii continue a conexiunilor şi aplicaţiilor. Planificarea strategică şi parteneriatele vor fi esenţiale pentru toate organizaţiile pentru valorificarea inovaţiilor şi investiţiilor tehnologice.”

Raportul anual Cisco privind Internetul acoperă segmentul reţelelor mobile, Wi-Fi şi de bandă largă fixă, cu proiecţii cantitative privind creşterea utilizatorilor, dispozitivelor şi conexiunilor, precum şi legate de performanţa reţelei şi tendinţele relevante pe o perioadă de cinci ani (2018-2023).

În următorii trei ani, vor fi 3,6 dispozitive sau conexiuni în reţea de persoană şi aproape 10 dispozitive şi conexiuni pe gospodărie. Aproape jumătate (47%) din toate dispozitivele şi conexiunile vor fi compatibile video.

Viteza medie de conexiune mobilă la nivel global va creşte mai bine de trei ori, de la 13 Mbps (2018) la 44 Mbps (2023), în timp ce viteza medie de conexiune Wi-Fi la nivel global va creşte mai bine de trei ori, de la 30 Mbps (2018) la 92 Mbps (2023).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO