Business Construct

ZF Live. Viorel Opaiţ, JLL România: „Dacă acum 3-4 ani pierdeam business în faţa Poloniei, acum România e cea mai bună piaţă pentru birouri şi outsourcing“

Autor: Bianca Dorobanţu

08.02.2017, 00:05 668
Anul 2017 se anunţă mai bun decât anul trecut pentru piaţa de birouri şi spaţii logistice, fiind estimată o cerere de 320.000-360.000 de metri pătraţi de birouri numai în Bucureşti şi 500.000 de metri pătraţi de spaţii logistice în­chiriaţi în toată ţara, a spus Viorel Opaiţ, bu­si­ness develop­ment manager JLL România, companie de con­sultanţă imobiliară, invitat la ZF Live.
 
„Anul 2017 se vede destul de bine, a pornit extrem de activ, mai activ decât anul trecut, când am avut recorduri pe piaţa industrială şi logistică şi pe cea de birouri. Pe piaţa de birouri am avut o creştere de 50%, până la 360.000 metri pătraţi, susţinută de 150.000-155.000 de metri pătraţi de cerere nouă, nu doar relocări. Anul acesta estimăm o cerere de 320.000-360.000 metri pătraţi de birouri.“
 
Anul 2016 a fost un an record şi pentru spa­ţiile livrate, care au fost de 300.000 de metri pă­traţi de birouri doar în Bucureşti. Până acum sunt anunţaţi deja 185.000 de metri pătraţi, mai adaugă el. Pentru a caracteriza un an drept bun, Viorel Opaiţ spune că trebuie luaţi în calcul in­dicatori precum cererea, livrarea, intrările noi în piaţă, gradul de neocupare, dar şi traficul aerian.
 
România prinde avânt în faţa Europei Centrale şi de Est, fiind atrăgătoare pentru investiţii în spaţiile de birouri şi în outsourcing.  „Dacă acum 3-4 ani pierdeam business în faţa Poloniei, în ultimul timp am avut succes în prezentarea Româ­niei ca fiind cea mai bună piaţă pentru birouri şi outsourcing în Europa Centrală şi de Est. Polonia este o piaţă de 2-3 ori mai mare decât România pe zona de birouri. Noi am pierdut în faţa lor sute de mii de metri pătraţi.“
 
Intrarea unor giganţi din IT pe piaţa locală au fost principalul motor al dezvoltării spaţiilor de birouri, alături de dezvoltarea oraşelor secundare, precum Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara. Anul acesta ar putea să mai închirieze spaţii de birouri şi alţi jucători din IT. De pildă, Amazon şi Airbnb deja şi-au anunţat intrarea în Capitală. 
 
În ce priveşte dezvoltatorul suedez Skanska, cel care construieşte acum complexului de birouri Campus 6 din apropierea Universităţii Politehnice din Bucureşti, Viorel Opaiţ spune că proiectul este bun şi că nu vor fi probleme legate de închiriere, existând deja cereri în piaţă din partea unor companii. Şi proiectele aflate în desfăşurare în zona Unirii, Day Tower şi Unirii View îşi vor găsi rapid chiriaşi.
 
În Bucureşti, gradul de neocupare al clădirilor este de 13%, în timp ce în oraşele secundare este de sub 10%. Într-o piaţă echilibrată, acest procent ar trebui să fie în jur de 10%, mai adaugă Opaiţ.  „Cheia este să te uiţi în spatele cifrei. În Bucureşti zonele neocupate sunt cele fără metrou: Petricani, Băneasa, zona de sud a Pieţei Unirii. Sunt câteva zone unde gradul de neocupare ajunge şi la 30%“.
 
De asemenea, zona Romexpo din Capitală urmează să se dezvolte, iar un metru pătrat va costa între 700 şi 1.000 de euro, datorită liniei de metrou care va trece pe acolo, mai subliniază Opaiţ.  El mai spune că ar fi interesant de văzut dacă anul acesta se va depăşi pragul de un miliard de euro tranzacţii, anul trecut ajungându-se la 900 de milioane.
 
„Este interesant de văzut o scădere a randamentelor. România are un randament ridicat, cel care intra nu vrea să mărească preţul – 7,5% pentru un produs de top de birouri, 9% pentru industrial, 7,25% pentru retail. Acest gap care este la 2% versus pieţe precum Polonia uşor-uşor se va îngusta. Aş vrea să văd lucrul acesta în realitate, vreau să văd chiriaşi noi intrând în piaţă“.
 
În ce priveşte piaţa de spaţii logistice, unde în ultimii ani nu au fost dezvoltate proiecte, anul acesta se estimează 300.000 de metri pătraţi închiriaţi în Bucureşti şi 200.000 de metri pătraţi în restul ţării.  „Dacă ne uităm anul asta versus acum trei ani, jucătorii sunt total diferiti, toţi au ieşit, acum avem CTP, Panatoni. Este o piaţă care s-a schimbat foarte mult, a crescut prin creşterea retailului, datorată creşterii consumului şi scăderii taxelor.“
 
Anul trecut au fost livraţi 360.000 de metri pătraţi de spaţii logistice, dintre care 220.000-240.000 doar în Bucureşti.
 
Chiriile contractuale pentru spaţiile logistice din Bucureşt variază între 3,6 şi 4 euro metru pătrat, la care se adaugă diferite pachete, în funcţie de cerere.
 
Preţurile chiriilor de spaţii de birouri se situează între 13-14 euro chirie contractuală în zona de centru-vest şi 15-16 euro în zona de nord.
 
În opinia lui Viorel Opaiţ, chiriile vor fi stabile anul acesta, nu vor înregistra nici creşteri, nici scăderi în ce priveşte piaţa de birouri. 
 
Totodată, atunci când vor să investească în România, investitorii se uită în principal la costuri, la stabilitatea mediului şi la situaţia economică.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO