Business Construct

ZF Investiţi în România! Răzvan Popa, CEO al Alusystem: Problema disponibilităţii materiilor prime este mai gravă decât cea a preţului. Preţurile la tâmplărie au crescut cu cel puţin 25% în ultimele două luni

Un proiect realizat în parteneriat cu CEC Bank

Autor: Alex Ciutacu

30.06.2021, 16:30 295

♦ Produsele finale ajung să înregistreze creşteri de preţ de 10-15%.

Penuria de materii prime afectea­ză piaţa construcţiilor chiar mai mult decât creşterile de costuri, întrucât poate avea impact asupra contrac­te­lor aflate în derulare la nivelul întregii pie­ţe, a explicat Răzvan Popa, CEO al Alusystem, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Cred că nu despre preţuri discu­tăm acum, ci despre disponibilitatea materialelor. Mai grav este că avem contracte în derulare şi nu putem livra materia primă necesară din cauza lipsei acestor produse. Creşte­rea de preţ va veni din această lipsă. Cât timp ele nu vor exista ca resurse pen­tru a putea produce contractele în derulare, costul va fi speculat şi preţul va creşte.“

Compania Alusystem face parte din grupul Bog’Art, iar activitatea acesteia se concentrează pe soluţii de tâmplărie din aluminiu, cu precădere pe zona de office.

Printre cele mai recente proiecte din portofoliu se numără Globalworth Tower, City Gate, The Bridge, Gara Herăstrau şi Riviera Office. Pe lângă clădirile office, compania a lucrat şi pentru centre comerciale şi proiecte speciale.

Creşterile de preţ înregistrate pe piaţa materialelor de construcţii reprezintă unul dintre cele mai „fierbinţi“ subiecte ale anului 2021, întrucât aceste creşteri au fost reclamate de toţi jucătorii activi în acastă piaţă. 

„E un subiect tabu în momentul de faţă această creştere de preţuri. Toată lumea iese şi comunică acest lucru, însă e atât de volatil încât avem o informaţie de dimineaţă, care mâine ar putea să nu mai fie valabilă. Preţul pe bursă al aluminiului a crescut, inclusiv polimerii, plasticii, absolut tot ce intră în produsul final al tâmplăriei creşte de la o zi la alta“. 

Invitatul a subliniat că preţurile la tâmplărie au crescut cu cel puţin 25% în ultimele două luni, context în care reprezentantul companiei nu poate estima ce se va întâmpla în continuare sau când ar putea reveni situaţia la normalitate. 

„Trebuie să găsim soluţii care să aibă acelaşi efect sau acelaşi produs, dar economisind bani din inginerie, din optimizarea costurilor pe transport, din volume, trebuie să găsim soluţii întrucât clientul final să nu vadă o creştere de preţ substanţială“. 

Cu toate acestea, o creştere de 25% pe materia primă generează în produsul final o creştere de cel puţin 10-15%, a punctat Răzvan Popa. 

Specializată în special pe proiecte office, compania Alusystem a investit anul acesta 1 mil. euro pentru a concretiza o linie de tâmplărie din aluminiu destinată proiectelor rezidenţiale – ca alternativă la tâmplăria PVC. Primul proiect rezidenţial care va avea astfel de soluţii este chiar proiectul Art City, dezvoltat de grupul BogăArt. 

„Avem acum un prim contract, cu Art City, şi deja sunt alte două proiecte în negociere avansată. Sunt dezvoltatori care îşi dau seama că în viitor diferenţa între produsele aduse pe piaţă se va face la detalii precum tâmplăria“. 

Compania Alusystem a închis anul 2020 cu o cifră de afaceri de 24 mil. euro, în scădere de la 31 mil. euro în 2019. 

„În 2021 estimăm undeva la 21-22 mil. euro, aproape de cifra de afaceri din 2020. Îngrijorarea noastră este cu privire la viitor, permanent suntem atenţi la o constanţă a cifrei de afaceri. Avem un angajament faţă de cei 160 de angajaţi şi permanent suntem atenţi la ce se întâmplă, cu şase luni înainte“. 

Ţinta pentru noua linie destinată proiectelor rezidenţiale este de a ajunge la afaceri de 3 mil. euro. 

În ceea ce priveşte proiectele imobiliare care se pregătesc în România, Alusystem observă o creştere pe zona proiectelor rezidenţiale boutique. 

„Apare o efervescenţă cu privire la apartamente boutique, cu nivel crescut de calitate a profilelor, a faţadelor, a elementelor de arhitectură la interior, şi nu sunt puţine acestea“. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO