Business Construct

Videoconferinţa ZF – Bucharest Real Estate Club. Polii de business ai României. Despina Ponomarenco, preşedinte, Bucharest Real Estate Club: Oraşele regionale sunt probabil în cel mai bun moment al lor din punctul de vedere al investiţiilor imobiliare, continuă să se dezvolte în ritm accelerat

Videoconferinţa ZF – Bucharest Real Estate Club. Polii...

Autor: Ramona Cornea

09.11.2021, 10:27 102

​Oraşele regionale sunt probabil în cel mai bun moment al lor din punctul de vedere al investiţiilor imobiliare, ele continuă să se dezvolte în ritm accelerat, afirmă Despina Ponomarenco, preşedinte al Bucharest Real Estate Club.

”Oraşele regionale sunt probabil în cel mai bun moment al lor din punctul de vedere al investiţiilor imobiliare, acestea continuă să se dezvolte în ritm accelerat, au atras mari proiecte de regenerare urbană pe locul fostul platformelor industriale. Investiţiile se fac atât în birouri, cât şi pe segmentul de logistică. Vedem o piaţă rezidenţială din ce în ce mai activă, atât în oraşele mari, cât şi în cele mici. Aceste investiţii sunt legate direct de proiectele de infrastructură, de alte companii care au fost atrase în oraşele României odată cu diversificarea ofertei de real-estate, precum marile multinaţionale care şi-au stabilit birouri la Cluj sau la Iaşi, contribuind direct la îmbunătăţirea activităţii acestor oraşe şi regiuni.”, a declarat Despina Ponomarenco, preşedinte al Bucharest Real Estate Club în cadrul videoconferinţei ZF – Bucharest Real Estate Club.

Ce a mai declarat Despina Ponomarenco în cadrul videoconferinţei:

 Avem 5 oraşe mari la care ne-am uitat şi noi şi investitorii, oraşe tradiţionale pentru investiţii – Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Iaşi şi Constanţa, dar analizăm constant şi dinamica oraşelor mai mici, cu ofertă inexistentă de retail şi care au devenit din ce în ce mai active în imobiliar.

Conform datelor pe care le avem, vedem investiţii continue în mari proiecte de anvergură. Pe de altă parte, în ultima perioadă au câştigat teren formatele de retail de proximitate – în jur de 40.000 de mp sunt acum în lucru pe acest segment.

În real estate comercial, cele mai mari investiţii aflate în derulare acum sunt pe sectorul logistic – undeva între 200.000 şi 300.000 de mp din calculele noastre sunt planificaţi pentru livrare în perioada 2021 – 2024 în cele cinci mari oraşe analizate.

Pe rezidenţial, cifrele din piaţă arată în jur de 20.000 de apartamente noi în aceste 5 oraşe, iar pentru birouri vorbim de în jur de 130.000 de mp, cele mai mari investiţii fiind la Timişoara şi la Iaşi.

Investiţii continue în proiectele mari, de anvergură, cu funcţiuni mixte şi facilităţi numeroase  – AFI sau grupul Iulius sunt câţiva dintre jucătorii care sunt prezenţi azi şi care continuă acest tip de investiţii.

Segmentul de retail este bine reprezentat de investitorii mari, instituţionali (cum este cazul Immofinanz) – au derulat în ultimii ani investiţii successive în marile centre comerciale – iar acestea continuă şi în perioada următoare.

Foarte important de subliniat este şi dinamica celorlalţi jucători, din pieţele adiacente, care şi-au extins amprenta regională în ultimii ani ca urmare a evoluţiilor din piaţa imobliara şi care au în continuare planuri ambiţioase: COS, cel mai cunoscut jucător din fit-ut tocmai a atras un fond de investiţii în acţionariat, a deschis birouri noi în ţară şi a intrat chiar pe piaţa birourilor flexibile din Cluj, cu un spaţiu propriu.

THETA, un alt jucător mare, investeşte 4 mil. euro în o fabrică nouă de lângă Bucureşti.

Nu în ultimul rând, suntem în plin context pandemic, unul care a readus în atenţie nevoia de sănătate; ne aşteptăm să apară noi formate imobiliare, având în vedere că există foarte multe nevoi neacoperite pe acest segment.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO