Business Construct

Video ZF LIVE. Daniel Popa, country manager Reynaers Aluminium România: „Dacă piaţa birourilor se îndreaptă în Bucureşti spre o oarecare saturaţie, piaţa rezidenţială va avea o creştere sustenabilă“

Daniel Popa, Reynaers Aluminium: Anul trecut estimam o creştere mo­derată între 5% şi 10%, dar am con­statat că piaţa se duce spre pragul de zece procente

Daniel Popa, Reynaers Aluminium: Anul trecut estimam o creştere mo­derată între 5% şi 10%, dar am con­statat că piaţa se duce spre pragul de zece procente

Autor: Alexandra Marcu

10.08.2016, 00:05 446
Daniel Popa, country manager al Reynaers Aluminium România, subsi­dia­ra locală a grupului belgian Reynaers, cu activităţi pe segmentul so­lu­ţiilor de aluminiu, a bugetat pentru ur­mătorii ani o creştere de circa 20% faţă de anul trecut. „Comportamentul con­­sumatorului român se modifică. Tendinţa este să se ducă spre fiabilitate, creş­tem mai mult decât piaţa prin mi­grarea oamenilor către produse pre­mium. Această creştere se va menţine şi în următorii cinci ani.“
 
Printre clienţii acestuia se numără arhitecţii, antreprenorii, dezvoltatorii, investitorii şi firmele care urmează să le instaleze în viitoarele proiecte.
 
„Anul trecut estimam o creştere mo­derată între 5% şi 10%, dar am con­statat că piaţa se duce spre pragul de zece procente“, a completat el. „Cred că mai este loc de creştere până să ajungem la nivelul anului 2008, mai ales în zona rezidenţială. Dacă pia­ţa birourilor se îndreaptă în Bucu­reşti spre o oarecare saturaţie, piaţa re­zi­den­ţială va avea o creştere sustenabilă.“
 
Capitalul firmei provine de la in­ves­ti­torii străini care îşi orientează inves­ti­ţi­ile spre ansambluri şi proiecte de mare an­vergură. „Banii sunt ieftini şi nu mai me­rită să îi ţii la bănci“, a com­pletat acesta.
 
„Pe cealaltă parte sunt creditele şi ba­nii proveniţi de la bănci pentru popu­laţie. Când ne duceam la bancă să ce­rem un credit mergeam cu fluturaşul de sa­lariu şi luam maximul pe care îl puteam obţine, banca oferea maximum şi nu punea alte întrebări. Profitabi­lita­tea lor e în funcţie de volumul de cre­di­te pe care le dădeau. Clientul cumpăra un imobil şi nu se gândea dacă va putea să plătească, să economisească, crezând că vor creşte salariile şi vor avea şi bo­nu­suri. Dacă le lipseşte ceva românilor în mod special, atunci este educaţia financiară.“
 
Reynaers Aluminium România este în competiţie cu materialul PVC, însă tâmplăriile din aluminiu urmează un trend crescător şi sustenabil.
 
„Se doresc clădiri tot mai izolate, performante şi sigure. Aluminiul răspunde din ce în ce mai mult acestor cerinţe ca şi material. Cei care construiesc în zona rezidenţială aleg soluţii performante cu geamuri triple, cu trei foi de geam, cu un coeficient mai bun de transfer termic şi o mai mare rezistenţă“.
 
În ceea ce priveşte preţul tâmplăriei din aluminiu, acesta este dublu faţă de cele din PVC. Piaţa tâmplăriei termoizolante este în creştere fiind ajutată de exporturi. „Sunt firme de tâmplărie din aluminiu care ajung să facă faţade în afara României în ţări precum Belgia, Olanda, Germania sau Franţa.“ Reynaers Aluminium România importă materia primă, profilele de aluminiu şi accesoriile, iar firmele româneşti le taie şi le asamblează. „Ne lipsesc investiţiile, mentalitatea, know-how-ul şi testarea. Ca să ajungi să te baţi cu Europa in domeniul ăsta trebuie să ai toate aceste lucruri.“
 
În Occident cota de piaţă a aluminiului este mai mare, iar toate invesţiile publice sunt cu directive spre acest material, a completat Popa. „Investiţiile publice din România ar trebui să fie coordonate spre produse de cea mai bună calitate, mai ales pentru spitale, şcoli, primării. Trebuie să fie un exemplu pentru piaţă şi trebuie să facă un lucru care să reziste zeci de ani de zile.“
 
În ceea ce priveşte anul 2016, Daniel Popa spune că a bugetat o creştere de 20% faţă de anul trecut. „Ne-am motivat această creştere datorită comportamentului consumatortului român care se modifică. Tendinţa este să se ducă spre calitate şi fiabiltiate, creştem mai mult decât piaţa prin migrarea oamenilor catre produse premium. Această creştere se va menţine şi în următorii cinci ani.“
 
Compania Reynaers Aluminium România produce sisteme arhitecturale din aluminiu, uşi, ferestre, faţade, cortine sau sere iluminatoare. Reynaers Aluminium România este subsidiara locală a liderului european pe segmentul soluţiilor de aluminiu pentru sectorul de construcţii, un producator de tâmplarie de aluminiu pentru cladiri care a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 4,1 milioane de lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO