Business Construct

VIDEO ZF Live. Christian Mazauric, CEO al Brico Depot: Pentru a ajunge de la 7% la 35% cotă de piaţă în România, avem nevoie de mai multe magazine

Autor: Bogdan Alecu

13.04.2017, 00:08 1131

În România, pe termen lung nu vor rămâne mai mult de trei mari jucători pe piaţa locală de bricolaj, este de părere Christian Mazauric, CEO al Brico Depot, în prezent locul trei pe piaţă.

România este o piaţă pe care companiile de bricolaj vând multe pro­duse destinate renovării imo­bilelor, în timp ce francezii se concentrează pe decoraţiuni şi design. „Francezii cumpără produse care să finiseze, care să completeze grădina, nu să realizeze proiecte mari, construcţii. În România, când cumperi un apartament nou, acesta nu are nimic în el.

În Franţa, apartamentul este complet de la început şi implicit achiziţiile sunt făcute de firme. Dacă am compara România cu Europa de Vest, per total, raportat la salarii, oamenii investesc mai mult aici şi implicit potenţialul este mai mare”, explică Christian Mazauric, CEO al Brico Depot România, al treilea mare jucător de pe piaţa locală de bricolaj după Dedeman şi Leroy Merlin.

Reţeaua Brico Depot, parte a grupului britanic Kingfisher, a intrat pe piaţa locală în 2013 odată cu preluarea celor 15 magazine Bricostore. Magazinele încă operează sub compania Bricostore România, care în 2015 a înregistrat o cifră de afaceri de 136 mil. euro (în creştere cu 6% faţă de 2014) cu 1.075 de angajaţi şi o pierdere de 26,8 mil. euro. Cu privire la rezultatele din 2016, şeful companiei a subliniat că businessul a urcat cu două cifre, iar compania a trecut pe profit după ce au fost finalizate investiţiile în rebranding.

Dedeman, cel mai mare jucător de pe piaţa locală, s-a apropiat în 2016 de 1,2 mi­liarde de euro cifră de afaceri, iar în 2015 a înregistrat circa 980 mil. euro.

Compania de bricolaj are ca ţintă să-şi majoreze de cinci ori cota de piaţă din România, realizând inclusiv deschideri de noi magazine de la zero, cât şi achiziţii ale unor magazine existente.

„Pentru a ajunge de la 7% la 35% cotă de piaţă în România, avem nevoie de mai multe magazine. Vrem sa ajungem la 100% din români şi 35% cotă. Piaţa se consolidează în acest moment şi dacă vor exista oportunităţi de a face noi achiziţii în România, vom face şi acest lucru. Dacă vrei să fii lider într-o piaţă, o creştere organică poate dura, dar se pot face achiziţii. În România pe termen lung nu vor rămâne mai mult de trei mari jucători pe piaţa locală de bricolaj”, explică Christian Mazauric.

Brico Depot are în plan deschiderea de noi magazine inclusiv în oraşe mai mici, ocolite până acum de marile reţele şi dominate de jucători locali. În plus, expansiunea la nivel naţional se va face şi cu ajutorul magazinului online.

„Noi vrem să ajungem la toţi românii, ceea ce nu este uşor, dar vom face asta cu ajutorul internetului. Vom avea magazine în oraşe mai mici. Dacă mergem într-un oraş mic, normal, nu vom avea un magazin precum cel din Băneasa, însă clienţii vor putea comanda online orice produs din gamă, iar acesta va putea fi livrat la acel magazin a doua zi. O astfel de ofertă lipseşte din România în acest moment”, a spus Mazauric.

Magazinul online va fi gata spre finalul acestui an, după care vor fi pregătite punctele de livrare. „Dezvoltarea online vine rapid în România deoarece aici am conexiune 4G pe telefon oriunde merg. În Franţa rar se întâmplă acest lucru. Infrastructura de aici este foarte bună, internetul este de viteză mare şi peste tot. Comerţul se va dezvolta foarte mult online”.

Brico Depot va demara în perioada imediat următoare o campanie de recrutare a 200 de noi angajaţi pentru a suplimenta personalul din magazine. În prezent compania are 900 de angajaţi, adică o medie de 60 de salariaţi per magazin.

„Spre deosebire de Europa de Vest, în România clienţii vor să aibă oameni în magazin care să îi consilieze deoarece lucrează la proiecte tehnice, de la instalaţii electrice la cele sanitare şi au nevoie de ajutor şi sfaturi. Din acest motiv, în magazine vom avea mai mulţi angajaţi”, a explicat Christian Mazauric.

Piaţa de bricolaj, estimată la peste 2 miliarde de euro anual, este disputată de Dedeman, Leroy Merlin, Brico Depot, Praktiker sau Hornbach.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO