Business Construct

Umbrărescu pregăteşte un gigant în construcţii

Umbrărescu pregăteşte un gigant în construcţii
29.09.2010, 23:55 672

Şase firme de construcţii, controlate de băcăuanul DorinelUmbrărescu , cu afaceri cumulate de 217 milioane de euro în 2009 şiaproape 1.000 de angajaţi, vor fuziona pentru "a creşte eficienţaactivităţii şi pentru a reduce costurile", potrivit unui proiect defuziune publicat în Monitorul Oficial.

Astfel, firma Tehnostrade, cu afaceri de 153 mil. euro în 2009,va absorbi societăţile Com-Axa, Drumuri, A&R, Sped UMB şiTehno-Stone şi vor ajunge la active nete de 242 mil. lei (60 mil.euro). Cea mai mare firmă a lui Umbrărescu este însă Spedition UMB,diferită de Sped UMB, care va intra în acest prim proces defuziune. Spedition UMB se clasează pe locul trei în topul celor maimari constructori din România, cu afaceri de 220 mil. euro anultrecut, depăşită de firma Romstrade a lui Nelu Iordache şi deHidroconstrucţia.

Dacă Spedition UMB va absorbi la rândul ei celelalte firme, dupăcum s-a anunţat în iunie în Monitorul Oficial, Umbrărescu va depăşiîn termeni de încasări orice alt constructor din România.Companiile din construcţii controlate de omul de afaceri din Bacăuar ajunge împreună la afaceri de aproape jumătate de miliard deeuro cu aproape 1.100 de angajaţi, potrivit datelor RegistruluiComerţului pe 2009. Cele opt firme, incluzând şi Auto Rom, auîncheiat anul trecut cu un număr total de 1.126 de angajaţi, însăUmbrărescu a declarat că va reduce numărul de angajaţi în urmafuziunii.

De altfel, din proiectul de fuziune publicat în MonitorulOficial reiese că o parte din directori vor fi disponibilizaţi saunu vor mai avea aceleaşi posturi de conducere. "Fuziunea este denatură să asigure constituirea unei societăţi comerciale puterniceşi eficiente economic şi financiar şi îmbunătăţirea managementului,care datorită fuziunii poate deveni mai dinamic, orientat spreviitor, spre conducerea unei singure societăţi".

Cele mai mari două firme ale lui Umbrărescu sunt şi cele maiprofitabile dintre companiile de construcţii din România. SpeditionUMB este pe locul 20 în topul celor mai profitabile companii dinRomânia, publicat de ZF, cu un profit brut de 57 milioane de euroîn 2009, iar Tehnostrade se află pe locul 27, cu 45 milioane deeuro.

În acelaşi timp, Firma Romstrade a lui Nelu Iordache se află pelocul 32, cu un profit brut de 37,8 milioane de euro anul trecut.Toate cele trei companii sunt printre cei mai mari beneficiari aicontractelor cu statul în ultimii ani, cu încasări de sute demilioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO