Business Construct

Tranzactiile imobiliare vor ajunge la 6 mld. euro

Tranzactiile imobiliare vor ajunge la 6 mld. euro
25.10.2007, 14:34 13

Tranzactiile cu terenuri, proiecte aflate in derulare si imobile finalizate se vor ridica in acest an la cel putin 6 miliarde de euro la nivel national, nivel triplu fata de cel inregistrat anul trecut, apreciaza reprezentantii companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
"Luand in cacul tranzactiile cu terenuri destinate dezvoltarilor, cu proiectele aflate in derulare si cu imobile finalizate, tranzactiile din acest an ajung la cel putin 6 miliarde de euro",
spune Radu Lucianu (foto), managing partner al companiei de consultanta imobiliara Eurisko, firma care a ajuns in primele noua luni ale anului la afaceri de 12 mil. euro, dublu fata de intreg anul 2006. Investitiile pentru care Eurisko ofera consultanta pe piata locala se ridica la aproximativ 400 mil. euro.
Cele mai importante tranzactii in care a fost implicata compania in acest an au fost vanzarea portofoliului detinut de European Convergence Property Company catre divizia imobiliara a grupului german Allianz (110 mil. euro) si preluarea de catre britanicii de la Fabian a proiectului de birouri Cubic Centre din Pipera (60 mil. euro). "Pana la sfarsitul anului am mai putea asista doua tranzactii imobile de birouri din Bucuresti, cu valori cuprinse intre 60 si 100 de milioane de euro", a adaugat Lucianu. Preturile terenurilor "au cam atins maximele" apreciaza consultantul, care puncteaza ca valorile de tranzactionare a terenurilor sunt in stricta legatura cu preturile proprietatilor imobiliare de pe toate segmentele.
"Dezvoltatorii stramba din nas cand aud de preturi de 1.500 de euro/metrul patrat in Bucuresti, comparabile cu alte capitale din regiune, mai consacrate. Investitorul isi face un calcul si, daca nu poate vinde apartamentul cu o marja de cel putin 30%, se gandeste ca are si alte cheltuieli pe care trebuie sa le acopere, cu bancile, cu angajatii", spune Lucianu.
El adauga ca preturile terenurilor au crescut si din cauza faptului ca unii proprietari au inceput sa estimeze marjele de profit ale dezvoltatorilor. In consecinta, la momentul vanzarii, multi dintre proprietari isi supraestimeaza terenurile.
Eurisko si-a dublat afacerile in fiecare an si estimeaza pastrarea ritmului de crestere si pentru anul viitor, cand ar putea ajunge la afaceri de 25 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO