Business Construct

Tranzacţia prin care Prebet Aiud cumpără 5% din divizia de investiţii ROCA pentru 2,1 mil. euro este contestată. Nicolae Raţiu, membru CA: Cum poate Prebet să plătească de 2,5 ori peste valoarea activului ROCA? E o primă nemaiuzită

Tranzacţia prin care Prebet Aiud cumpără 5% din...

Autor: Liviu Popescu

10.05.2021, 13:29 1474

Tranzacţia surpriză prin care Prebet Aiud (simbol bursier PREB) a cumpărat 5% din divizia de investiţii Roca Investments, parte din Impetum Group, este contestată de către Nicolae Raţiu, unul dintre administratorii companiei din Aiud şi fost preşedinte al societăţii cu o capitalizare de 75 mil. lei. Decizia de achiziţie aparţine consiliului de administraţie, condus de Mathe Francisc din februarie 2021 încoace.

“Este extraordinar cum Mathe Francisc (preşedintele Prebet Aiud – n.red) încearcă să oblige Prebet să plătească un preţ pentru această participaţie care se ridică la de două ori şi jumătate decât valoarea activului ROCA Investments – o primă nemaiauzită pentru fondurile de investiţii, în special pentru unul cu o deţinere de acţiuni aproape în totalitate în companii necotate”, spune Nicolae Raţiu, fiul fostului lider ţărănist Ion Raţiu şi fost preşedinte ale producătorului de fabricate de beton Prebet Aiud.

Săptămână trecută Prebet Aiud a anunţat la bursa de la Bucureşti că a semnat achiziţia a 5% din platforma ROCA pentru 2,1 mil. euro, ceea ce înseamnă o evaluare de 40,2 mil. euro (197 mil. lei) pentru divizia de investiţii a Impetum Group. La final de 2020 activele ROCA erau de 87 mil. lei, iar la final de 2019 de 57 mil. lei. Din acţionariatul ROCA fac parte CIT Resources, Andrei Cionca şi PIF Industrial –vehiculul de investiţii al fraţilor Pavăl de la Dedeman.

ZF a trimis miercuri câteva întrebări către Prebet Aiud, precum care sunt factorii care au stat la baza deciziei de achiziţie, ce speră Prebet Aiud să obţină, cine şi-a arătat prima oară intereseul. Joi, Mathe Francisc a confirmat primirea întrebărilor menţionând că va răspunde până luni seară.

Pe de altă parte, Nicolae Raţiu menţionează că solicitarea adresată de ZF a circulat şi la CEO-ul şi în board-ul societăţii.

Raţiu, preşedinte al Prebet până în februarie 2021, spune că alături de doi dintre cei 5 membri ai consiliului de administraţie al Prebet, a votat împotriva acestei tranzacţii. “Prebet nu ar trebui să aibă pretenţii de a fi un fond de investiţii, ci ar trebui să îşi investească fondurile în sectorul aprovizionării cu infrastructură în care operează deja”.  

La ora redactării acestei ştiri acţiunile Prebet scad cu aproape 4% la 1,58 lei pe o lichiditate de 103.000 de lei. De la începutul anului 2021 acţiunile au plus 35% pe tranzacţii de 7,3 mil. lei.

Potrivit lui Raţiu, achiziţia nu este încă finalizată, fiind contestată din mai multe motive, inclusiv o ordonanţă prezidenţială cu privire la anularea unor drepturi de vot.

“Aceasta este acţiunea unui grup de acţionari care acţionează concertat condus de actualul preşedinte al CA, dl Francisc Mathe, în mod evident pentru a transfera resursele de numerar ale companiei în investiţii la alegerea lor. Acesta a fost negociat în întregime de către acesta fără un mandat care să-l autorizeze să facă acest lucru, fără analiză sau consultare nici cu membrii consiliului, nici cu conducerea Prebet”.

O întrebare a ZF se referea la cine şi-a arătat prima oară interesul pentru această achiziţie. Raţiu spune că nu ştie. Dar de unde provin fondurile necesare tranzacţiei? “Din profiturile ultimilor trei ani ale Prebet. În acest moment plata nu a fost realizată întrucât tranzacţia este contestată”.

Pe de altă parte, potrivit ziarulunirea.ro, mai mulţi salariaţi protestează astăzi la compania Prebet Aiud deoarece, potrivit unui reprezentant al angajaţilor, consiliul de administraţie se va întruni în cursul zilei de luni, pe ordinea de zi fiind şi schimbarea directorului general, Flaviu Ranca.

„Salariaţii au fost mulţumiţi de modul în care directorul general s-a purtat cu ei şi la rândul lor au avut o relaţie fără probleme cu conducerea societăţii. Angajaţii protestează împotriva schimbării directorului şi împotriva unei achiziţii care ar lăsa fabrica fără lichidităţi”, spune un reprezentant al angajaţilor pentru ziarulunirea.ro.

Potrivit datelor BVB, la 31 decembrie 2020, din acţionariatul Prebet Aiud făceau parte Liviu Hagea (30,9%), Ges-Green Energy Specialists (17,5%), Anodin Assets (13,35%) şi Acord Construct Alt Srl (12%).

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO