Business Construct

Tehnologii: Solutiile de energie solara, inca o enigma

Tehnologii: Solutiile de energie solara, inca o enigma

Pentru ca in Romania vara se produce de 3-4 ori mai multa energie electrica decat iarna, este recomandat ca sistemele solare fotovoltaice sa fie folosite in combinatie cu cele eoliene sau hidro

27.09.2007, 21:38 181

Chiar daca uneori sunt denumite impropriu panouri solare, colectoarele solare termice sunt in fapt schimbatoare de caldura. Acestea capteaza radiatia termica solara si o transfera agentului termic.
Politicile regionale, legate de mediu si asigurarea independentei energetice precum si cresterea pretului energiei indreapta segmentul energiei alternative pe un trend crescator. Unul dintre principalele motoare de crestere ale energiei alternative este decizia Uniunii Europene de a asigura 20% din consumul de energie pana in 2020 in totalitate din surse de energie alternativa.
"In urmatorii ani, piata va cunoaste o crestere accentuata, determinata de orientarea persoanelor interesate de sisteme alternative catre produse caracterizate prin calitate, durata lunga de viata, care pot fi amortizate intr-o perioada de timp scurta", a declarat Iulia Miron, PR & marketing manager la Romstal, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de distributie a echipamentelor termo-hidro-sanitare.

Exista doua tipuri de sisteme solare termice: un panou solar cu rezervor atasat si functionare naturala si un sistem in care panoul solar este atasat unui boiler cu serpentina prevazut cu o pompa de automatizare. In functie de complexitatea sistemului si de capacitatea acestuia, costurile variaza intre 1.500 si 2.500 de euro. Astfel de sisteme pot fi folosite oriunde soarele reprezinta singura sursa de energie, asigura independenta fata de sistemele publice de apa calda. Ca un plus, aceste sisteme sunt foarte sigure in exploatare.
Pe termen mediu si lung, cresterea costurilor la energia electrica va determina populatia sa ia in considerare solutiile alternative mai putin costisitoare. "Un alt factor important in luarea deciziei de achizitionare a unui astfel de sistem va fi si componenta ecologica, care in urmatorii ani va prezenta din ce in ce mai mult interes", afirma Miron. Pe piata din Romania, compania Romstal este reprezentantul exclusiv al companiei Calpak din Grecia, unul dintre liderii de piata pe segmentul sistemelor solare termice.
Romstal este prezenta pe pietele din Romania, Republica Moldova, Ucraina si Italia. Anul trecut, compania a inregistrat o cifra de afaceri ce a depasit 200 de milioane de euro, in crestere cu 33% comparativ cu anul precedent.

Panourile fotovoltaice, doar in zonele izolate
Pe piata din Romania sunt disponibile si panouri solare fotovoltaice. Chiar daca oferta distribuitorilor nu este foarte variata, acestia motivand ca responsabila este piata locala subdezvoltata, tot mai multi consumatori au inceput sa cunoasca avantajele acestei noi tehnologii.

"Trebuie sa intelegem ca dominatia surselor poluante de energie se datoreaza pretului inca scazut al acestora. Din nefericire, metodele utilizate in Uniunea Europeana pentru a rentabiliza si stimula folosirea acestor sisteme nu sunt inca operationale in Romania, iar cauzele principale sunt legislatia si pretul ridicat", spune Florin Fleseriu, managerul companiei LP Electric, furnizor de echipamente pentru generarea energiei ecologice.
Utilizarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de curent pentru consumul individual nu este avantajoasa in momentul de fata decat in zonele izolate, unde reteaua de energie electrica conventionala este la o distanta mai mare de 1.000 de metri.

Din punct de vedere tehnologic, principalele componente ale unui sistem solar pentru generarea energiei electrice sunt panourile solare fotovoltatice, regulatoare de incarcare, un grup de acumulatori pentru stocarea energiei produse, invertor pentru conversia curentului continuu in curent alternativ pentru alimentarea utilizatorilor clasici. Pentru a scadea pretul de cost si a creste rentabilitatea sistemului, solutia larg acceptata este "stocarea" energiei produse in reteaua nationala. Acest lucru se realizeaza prin eliminarea completa a regulatoarelor si grupului de acumulatori si inlocuirea invertorului cu unul special care sa permita injectarea energiei produse in reteaua nationala. Pentru locuintele situate in zone izolate, amortizarea sistemului este imediata deoarece optiunile disponibile sunt mult mai scumpe.
De exemplu, conectarea la sistemul de joasa tensiune are un pret aproximativ de 30.000 de euro pentru fiecare kilometru, dupa care se va achita curentul consumat. Daca racordarea necesita si construirea unei statii de transformare, pretul conectarii la sistemul energetic national va avea un cost de peste 40.000 de euro, potrivit reprezentantilor LP Electric.
Daca locuinta este situata intr-o zona cu energie electrica, amortizarea unui sistem solar depaseste 25 de ani. In tarile ce permit injectarea energiei electrice produse in sistemul national si care acorda subventii pentru utilizatorii de energii nepoluante, amortizarea unei astfel de instaltii scade la aproximativ 8 ani.
In tarile membre ale Uniunii Europene, au fost introduse programe si subventii pentru utilizarea la scara larga a sistemelor de energie alternativa.
In Romania insa, aceasta piata este momentan reglementata numai pentru persoanele juridice, nu si pentru cele fizice, ceea ce face ca utilizarea unui sistem solar pentru generarea energiei electrice sa aiba inca un cost prohibitiv.
De exemplu, un sistem solar care produce aproximativ 3KWh/zi ( aproximativ 90KWh/luna) are un cost aproximativ de 8.000 de euro, la care se vor adauga manopera si materiale de instalare in valoare de aproximativ 800-1.000 de euro.
Un alt exemplu de configuratie pentru un sistem solar care produce aproximativ 6KWh/zi ( aproximativ 180KWh/luna) are un cost de circa 15.000 de euro, la care se adauga manopera si materiale de instalare in
valoare de aproximativ 800-1000 de euro.

Sistemele solare combinate cu eoliene sau hidro
Chiar daca cererea pentru aceste sisteme este in crestere, comparativ cu tarile din Uniunea Europeana piata locala este subdezvoltata. "Piata este inca departe de unde ar trebui sa fie. Asteptam ca aceasta sa creasca in continuare, insa fara instrumentele aplicate in Uniunea Europeana va fi foarte dificil. Solutiile alternative sunt aproape necunoscute la nivel local deoarece nimeni nu s-a ocupat de popularizarea lor. Practic noi alte companii de pe piata trebuie sa ne ocupam de educarea clientului", explica Fleseriu.
In acest sens, compania LP Electric a organizat in perioada 22- 25 august 2007, la Alba Iulia, un curs intensiv pentru promovarea surselor alternative de energie.
Anul trecut, compania LP Electric, care are ca domeniu principal de activitate distributia de generatoare de energie alternativa, a inregistrat o cifra de afaceri de 100.000 de euro si estimeaza pentru acest an o crestere de 50%.
In principal datorita faptului ca in Romania vara se produce de 3-4 ori mai multa energie electrica decat iarna, este recomandat ca sistemele solare fotovoltaice sa fie folosite in combinatie cu cele eoliene sau hidro.
"Evolutia pietei pentru acest segment depinde foarte mult de legislatie. Cresterea vanzarilor de panouri solare depinde foarte mult de rapiditatea cu care legea Uniunii Europene in acest sens va fi integrata in Romania, iar evolutia pietei este un subiect deocamdata umbrit de aplicarea legii la noi", a declarat Raluca Hendoreanu, Marketing & PR manager la Rehau Polymer, filiala locala a grupului german Rehau.
Compania distribuie si produce de la tubulatura din PVC si polietilena pana la instalatii electrice, sanitare, termice si subterane, unde concureaza cu jucatori precum Romstal sau Energi Co. In plus, Rehau este un jucator important si pe piata de profile din PVC, unde concureaza cu Gealan, Schonline, Veka, Lipoplast Timisoara sau Suki Bucuresti.
Potrivit reprezentantilor Rehau, cererile pentru surse de energie alternativa precum sisteme de panouri geotermale, panouri solare sau sisteme de incalzire/racire prin pardoseala au crescut puternic anul trecut si acelasi ritm este estimat si pentru anul acesta.
"Cand vine vorba de constructii mari (de peste 200 de metri patrati), clientii opteaza in general pentru constructiile clasice din zidarie", explica reprezentantii Best Products Group.

Costurile pentru surse de energie solara

Exista doua tipuri de sisteme solare termice: un panou solar cu rezervor atasat si functionare naturala si un sistem in care panoul solar este atasat unui boiler cu serpentina prevazut cu o pompa de automatizare. In functie de complexitatea sistemului si de capacitatea acestuia, costurile variaza intre 1.500 si 2.500 de euro.
Un sistem solar fotovoltaic, care produce aproximativ 3KWh/zi ( aproximativ 90KWh/luna), are un cost aproximativ de 8.000 de euro, la care se vor adauga manopera si materiale de instalare in valoare de aproximativ 800-1.000 de euro.
Un alt exemplu de configuratie pentru un sistem solar care produce aproximativ 6KWh/zi ( aproximativ 180KWh/luna) are un cost de circa 15.000 de euro, la care se adauga manopera si materiale de instalare in valoare de aproximativ 800-1.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO