Business Construct

Tehnologii: Sistemele de fatada potenteaza impactul estetic al unei cladiri

31.05.2007, 17:13 83

Maturizarea pietei de materiale de constructii, care are un ritm de crestere anuala de 20-30%, a permis producatorilor de profil sa introduca tehnologii noi, care sa satisfaca cerintele tot mai ridicate ale pietei. Practic, faptul ca de la inceputul acestui an o serie intreaga de producatori straini au intrat pe piata locala a dinamizat sectorul de materiale de constructii.
Data fiind explozia imobiliara pe partea de cladiri de birouri si dorinta dezvoltatorilor si a arhitectilor a crea un impact estetic cat mai mare, a devenit din ce in ce mai importanta alegerea sistemelor de fixare a fatadelor de tip ventilat, in functie de inaltime, gradul de portanta si designul dorit. Printre produsele mai noi de acest tip se numara sistemul de fixare cu console de tipul XFox sau TwinFox, produse de compania austriaca Eurofox, care ofera posibilitatea de a realiza sisteme de fixare cu portanta sporita, fiind recomandate in special imobilelor de birouri sau rezidentiale cu desfasurare mare pe verticala sau aplicatii speciale in care sunt folosite materiale cu greutati mai mari sau sisteme de fixare cu moduluri mai mari. Tot in domeniul fatadelor, compania Eternit South-East-Europe, parte a grupului german Eternit, a intrat recent pe piata locala de distributie de materiale de constructii, principalul avantaj, dupa cum sustin oficialii companiei, fiind tehnologia inovatoare folosita in productia panourilor de fatada sau de acoperis, respectiv folosirea fibrocimentului ca material de baza. Desi tehnologia a fost inventata inca din 1993, cererea pentru un astfel de produs in Romania a aparut abia dupa aderare, UE interzicand folosirea materialelor armate cu azbest, care are calitati cancerigene. "Am ales sa intram pe piata romaneasca deoarece aici exista un potential foarte mare de dezvoltare pe piata materialelor de constructii", a declarat Adrian Albulet, director general Eternit Distributie, compania locala a grupului omonim.
Fibrocimentul este un material compozit pe baza de ciment Portland si apa, armat cu fibre naturale (celuloza neinalbita si in cantitati mici fibre sintetic organice) si poate fi folosit atat pentru proiectele rezidentiale cat si pentru cele industriale sau comerciale. Cu o buna rezistenta la rupere si un pret cu circa 20% mai mare decat al produselor clasice armate cu azbest, placile Eternit sunt rezultatul unui proces de productie ecologic, potrivit reprezentantilor companiei. In acelasi timp, placile de fibrociment permit si izolarea termica a cladirii. Normele europene privind siguranta in sanatate a materialelor de constructii a determinat incheierea subita a epocii de glorie a azbocimentului si folosirea unor noi tipuri de materiale, care sa nu afecteze nici mediul inconjurator, nici oamenii.


Produs care descarca curentul electrostatic pentru fabrici hi-tech
Compania germana Romex Export, intrata la sfarsitul anului pe piata locala, a lansat un produs care permite descarcarea curentului electrostatic, denumit Rompox 1107 ESD, distribuit la nivel local de firma Romex Romania. Rompox 1107 ESD este o rasina epoxidica (din familia chimica a sarurilor), care are proprietatea de a conduce curentul electrostatic spre o impamantare.
"Produsul nostru este recomandat industriei auto, mai ales pe partea de asamblare, industriei de aparatura tehnica medicala, industriei computerelor sau in zonele cu un risc ridicat de explozie", a declarat Hans-Jurgen Melchior, director de vanzari al Romex Export. Un strat minim de invelis Rompox 1107 ESD implica folosirea a 1,6 kg de material pe metru patrat.
Folosirea unui astfel de invelis pentru pardoseala permite o mobilitate sporita angajatilor care opereaza cu elemente sensibile la descarcarile de curent electrostatic, asigurand astfel o calitate finala ridicata a produsului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO