Business Construct

Tehnologii - Hartia care incal zeste casa

Tehnologii - Hartia care incal zeste casa

Cu ajutorul unei izolatii optime, pierderea de caldura la constructiile vechi poate fi redusa in medie cu 50%

25.10.2007, 14:50 732

Distribuitorii de sisteme de izolatii cu celuloza apreciaza ca in urmatorii doi ani valoarea pietei pentru sistemele de izolatie cu celuloza va depasi 2 milioane de euro, avand in vedere ca in prezent piata se afla intr-un stadiu incipient.
Unul dintre cele mai importante aspecte ale constructiei unei cladiri o reprezinta izolarea termica corespunzatoare. Alegerea atenta a produselor folosite la realizarea izolatiilor termice va spori simtitor confortul. Totodata trebuie luate in considerare si alte aspecte, cum ar fi economisirea energiei printr-o izolare termica imbunatatita.
Daca nu este luata in considerare inca din faza de proiect, reabilitarea energetica ulterioara poate aduce cheltuieli nedorite, potrivit jucatorilor de profil. Capitalul introdus in izolatia termica atrage dobanzi sub forma scaderii costurilor pentru incalzire. Spre exemplu, daca se izoleaza un tavan al unei case vechi cu un material izolator de 20 cm, se poate echivala cu o dobanda a capitalului investit de 30 pana la 50%.
"Datorita cresterii agresive a preturilor la gaze, curent si lemn de foc, fiecare watt (n.r. - termic) economisit va conta foarte mult in viitor, iar cei care vor construi in perioada urmatoare vor fi nevoiti sa se gandeasca foarte atent la modul in care o vor face (n.r. - tehnologiile clasice, case de lemn sau pasive) si ce materiale termoizolante aleg sa foloseasca (n.r. organice sau anorganice)", a declarat Dan Oprea, directorul general al Isocell, companie specializata in izolatii cu celuloza.
Materiale izolatoare sunt considerate materialele cu o valoare (lambda) mai mica de 0,1 W/mK, deci nu faciliteaza transferul de energie termica.
Valoarea (lambda) arata ce cantitate de caldura trece in timp de o secunda printr-un metru patrat de material de constructie gros de un metru, daca diferenta de temperatura dintre interior si exterior este de 1 K (unui grad Kelvin ii corespunde un grad Celsius).
Izolatia termica corecta are o contributie esentiala pentru obtinerea unei atmosfere placute, fara pereti si tavane reci, fara formare de mucegai. Vara, izolatia termica reduce, in combinatie cu materialele corect alese, o supraincalzire a locuintei.


Celuloza, folosita ca izolator de peste 60 de ani
Celuloza este un material ecologic obtinut prin reciclarea hartiei si aditivat pentru a deveni ignifug si antifungic, fiind folosita ca material izolator de peste 60 de ani in tari precum Canada si Scandinavia. Fibrele de celuloza se intrebuinteaza mai ales pentru izolarea spatiilor concave dintre barnele de la acoperis, tavanul balcoanelor si peretiilor cu barne din lemn. Fibrele moi de celuloza sunt adecvate difuziei vaporilor, bune compensatoare de umiditate si bune izolatoare acustice.
Celuloza reuseste astfel sa inlocuiasca cu succes materialele traditionale si poate fi instalata foate rapid de catre o echipa specializata, care sa detina o pompa speciala de injectat celuloza in pereti. O astfel de echipa, formata de obicei din cel putin doi oameni, poate instala pana la 300 de metri patrati zilnic.
Comparativ cu un sistem traditional de izolatii ( vata minerala, vata de sticla ), folosirea celulozei asigura pierderi termice mai mici cu pana 25%. "Coeficientul de transfer termic este mai bun decat in cazul vatei minerale, iar punerea in opera fara discontinuitati (pungi de aer) la imbinarea cu structura pe care se monteaza ii sporeste performantele", a declarat Radu Stefanescu, director general la Ecocel, companie specializata in efectuarea de astfel de izolatii.
Un alt plus pe care il aduce folosirea celulozei pentru izolarea locuintelor este izolarea fonica. Elementul definitoriu in cazul izolatiilor fonice il reprezinta densitatea materialului folosit. In cazul celulozei, densitatea obtinuta prin injectie este de aproximativ 60 kg/metrul cub, de aproximativ trei ori mai mare decat in cazul fibrei de sticla, iar gradul de confort acustic este sporit.
Folosirea celulozei ajuta si la rigidizarea structurilor in care este injectata. "Celuloza fiind instalata sub presiune, in caseta formata de perete si elementul de finisaj (gips carton, lambriu, OSB) creeaza un perete sandwich cu miez de celuloza de densitate foarte mare, care rezista foarte bine la solicitarile la care sunt supusi peretii si acoperisurile", a adaugat Stefanescu.
Utilizarea celulozei ca izolator ajuta la ignifugarea constructiilor. Izolatiile cu celuloza cresc rezistenta la incendiu cu pana la 55%, comparativ cu sistemele traditionale. Un perete izolat cu celuloza rezista in foc pana la doua ore si nu emite vapori toxici.
Metoda de aplicare prin injectare face ca materialul sa poata fi folosit si la marirea stratului de termo si fonoizolatie al cladirilor deja existente prin injectarea peste stratul initial de material traditional, fara sa fie nevoie de demontarea lambriurilor sau a peretilor de gips-carton. Celuloza se injecteaza prin orificii facute in pereti, iar reparatiile ulterioare necesita costuri minime. Cu ajutorul unei izolatii optime, pierderea de caldura la constructiile vechi poate fi redusa in medie cu 50%.


Investitiile in productie, mai rentabile decat importul
Costurile estimative pentru izolatiile cu celuloza se situeaza undeva la 15-20% peste costurile de instalare ale unui sistem de izolatie traditional. Pretul de referinta pentru acest gen de izolatii este de aproximativ 25-30 lei pe metru patrat, iar perioada de amortizare a investitiei este de maximum trei ani.
"De exemplu, la alegerea unei termo si fonoizolatii cu celuloza, de minimum 15 centimetri grosime, se poate vorbi de eliminarea folosirii aerului conditionat pe timpul verii si de un regim minim de folosire a centralelor termice pe perioada de toamna-iarna", a adaugat Stefanescu.
Deoarece materialele izolatoare sunt asociate cu costuri de transport relativ ridicate, importatorii incep sa investeasca in dezvoltarea unor capacitati locale de productie.
"Actualmente compania noastra importa fulgi de celuloza din Austria. In prima jumatate a anului, am investit aproximativ 400.000 de euro in logistica, reclama si achizitionarea unei linii de productie a fulgilor de celuloza", a declarat Oprea de la Isocell.
Oricare ar fi solutia adoptata pentru izolarea locuintei, trebuie amintit ca infiltratiile de apa afecteaza semnificativ proprietatile oricarui material izolator. Cresterea umiditatii cu 4% poate duce la o reducere a eficientei materialului izolator cu pana la 70% in zona afectata.
Compania Ecocel estimeaza pentru anul acesta realizarea unei cifre de afaceri de 150.000 de euro, iar pentru 2008 tinteste realizarea unei cifre de afaceri de 500.000 de euro. Ecocel a investit in prima jumatate a anului acesta 100.000 de euro in achizitionarea de utilaje, instruirea personalului si promovarea sistemului de izolatii cu celuloza in randul constructorilor.
"In prima jumatate a anului 2008 ne vom concentra pe dezvoltarea regionala unde am bugetat deja deschiderea unor centre logistice in valoare de aproximativ 300.000 de euro. Ne vom indrepta atentia asupra maririi vizibilitatii izolatiilor cu celuloza in randul specialistilor", a adaugat Stefanescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO