Business Construct

Tehnologii: Casa la control

Tehnologii: Casa la control

Ceea ce continua sa ramana o investitie draga locatarului roman sunt elementele de decoratiuni interioare, in detrimentul unei instalatii electrice mai putin vizibile

28.06.2007, 15:13 170

Un astfel de mesaj poate fi primit pe mail sau pe telefon de orice persoana care a avut curajul sa-si transforme habitatul intr-o fiinta aproape vie, capabila sa detecteze miscari exterioare necunoscute, care are grija de florile din curte, stie care este temperatura exacta care iti place si chiar luminozitatea care este considerata a fi relaxanta.
Pretul transformarii celebrelor "patru ziduri" intr-o entitate comunicativa poate ajunge pana la aproximativ 10% din costurile necesare constructiei unei case, spun firmele care se ocupa cu "IQ-ul" cladirilor. Acesta este si motivul pentru care casa inteligenta, in adevaratul sens al cuvantului, ramane deocamdata pentru utilizatorul roman o casa a viitorului.
"Intr-un sistem integrat, totul poate fi controlat prin telecomanda. Vorbim de doua tipuri de sisteme care sa se muleze pe doua tipuri de cerinte: de securitate si de confort", spune Nikki Uhr, key account manager in cadrul Siemens SRL, filiala locala a concernului german Siemens.
Pe partea de securitate, sunt trei tipuri de sisteme care pot fi implementate ce permit detectarea persoanelor neautorizate care incearca sa intre in casa, precum si existenta unui pericol de incendiu sau prezenta unor surse de umiditate.
Cerintele de confort vizeaza incalzirea sau racirea spatiilor de locuit, pana la o temperatura optima agreata de client, orientarea jaluzelelor exterioare care vor lasa astfel lumina si caldura sa intre pana la un nivel agreat de client, iluminatul automatizat in functie de lumina exterioara, montarea senzorilor de prezenta. Controlul se poate face local sau prin telefon, respectiv internet, iar costurile de instalare se dubleaza in acest caz.


Costul unei instalatii pentru o casa, 25.000 de euro
"Poate primul proiect care va beneficia de un astfel de sistem va fi Baneasa, partea rezidentiala. Pentru fiecare casa, costul total al instalatiei s-ar ridica la aproximativ 25.000 de euro, din care 17.000 de euro sunt doar echipamentele. Vorbim de aproximativ 220 de vile, intr-o prima etapa, de 250-300 de metri patrati fiecare cu o valoare de aproximativ 300.000 de euro, in care instalarea acestui sistem dureaza aproximativ 2-3 zile", mai spune reprezentantul Siemens.
La Baneasa, proiectul include controlul jaluzelelor exterioare, controlul ferestrelor, instalatia electrica, incalzirea si racirea camerelor, sistemele de securitate, controlul luminii, la care se adauga instalarea si softul. Controlul casei se face prin telefon, iar sistemul se numeste Intrabus.
"Sistemul se livreaza la cheie si este un fel de cutie neagra a casei. Instalarea acestuia se face exclusiv prin partenerii nostri sau prin personalul Siemens", mai spune Uhr.
Schneider Electric, filiala locala a furnizorului de echipamente in domeniul distributiei electrice si al automatizarilor industriale, propune solutii similare, dar al caror pret se situeaza la aproximativ 3-4% din costul total al locuintei. "Utilarea completa cu aparataj Scheneider Electric intr-o instalatie electrica reprezinta un procent relativ mic din costul total al locuintei, intre 3-4%, dar de multe ori este neglijata pentru ca nu este cea mai vizibila parte a locuintei, desi siguranta acesteia ar trebui sa primeze", spun reprezentantii companiei.
ABB, grupul elvetiano-suedez specializat in automatizari industriale, echipamente si servicii pentru industria energetica, nu a lasat sectorul rezidential neacoperit, propunand la randul lui un sistem dedicat acestui segment.
"Instalatiile electrice din cladirile moderne devin din ce in ce mai sofisticate, nu numai in termenii diversitatii functionale, ci si in cei legati de functionare economica, flexibilitate si securitate.
Operatii ca iluminat, incalzire, controlul jaluzelelor, protectia cladirilor trebuie sa functioneze cat mai economic posibil, trebuie sa poata fi controlate si orice eroare sa poata fi remediata in cel mai scurt timp, cu eforturi minime. Alte aspecte legate de monitorizarea instalatiilor, interconectarea cu alte sisteme externe, comada de la distanta fac necesara revizuirea conceptelor legate de instalatiile electrice", spun reprezentantii ABB. In acest sens, grupul propune solutii pentru cladirile mari din domeniul comercial sau industrial, in cladirile administrative, spatiile rezidentiale, blocurile de locuinte.
"Iluminatul si sistemul de jaluzele pot fi controlate in functie de iluminatul natural si de orarul zilnic pentru functionare, pentru fiecare camera incalzirea poate fi programata in functie de timpul de utilizare, chiar cu reducerea nivelului de caldura pe perioada cand cladirea nu este utilizata, supravegherea cladirii este asigurata cu senzori de efractie si cu senzori de miscare", spun reprezentantii ABB.
Potrivit reprezentantilor Schneider, utilizarea programatoarele pentru gestionarea iluminatului in mod automat, variatoare de lumina, automate de stropit gradina la anumite ore, detectoare de miscare si nu in ultimul rand aparataj de gestionarea unei retele de comunicatie intr-o locuinta, prize de internet, prize de telefon sunt sistemele care contribuie la economii masive in consumul de energie, ceea ce inseamna practic
amortizarea investitiei.
Amenajarea spatiilor rezidentiale ar trebui sa puna un mai mare accent pe siguranta. Mai concret, acestea ar trebui sa asigure protectia impotriva electrocutarii prin utilizarea protectiei diferentiale, protectia impotriva supratensiunilor, impotriva supraincalzirii si scurtcircuitelor.
"Un alt aspect pe care il scoatem in evidenta la alegerea aparatajului electric este cel legat de designul aparatelor electrice, adica al prizelor si intrerupatoarelor. Acestea se pot asorta cu celelalte elemente de decor interior si pot fi in culori pastelate, pentru mai multa discretie, in culori vii, dar avem si finisaje din materiale nobile cum ar fi lemnul sau metalul", explica reprezentantii Schneider.
Un factor destul de important in aceste cazuri este cat de adaptabil este sistemul electric gandit pentru o casa. Daca, de exemplu, este construita o noua camera sau se doreste modificarea unui sistem, exista aceasta posibilitate?
"Cand se proiecteaza o cladire nu este necesar sa se decida ce functii trebuie sa realizeze instalatia electrica. Extinderea, de asemenea, nu pune probleme, cand instalatia de baza a sistemului a fost realizata, aplicatii aditionale pot fi adaugate cu usurinta. Aceeasi instalatie poate fi utilizata cand se schimba destinatia incaperilor", explica reprezentantii ABB.
Sistemul EIB produs de ABB reprezinta un sistem de instalatie electrica programabil, continand elemente capabile sa comunice intre ele conectate prin intermediul aceleiasi linii (bus). Un PC poate fi conectat in orice punct al sistemului prin interfata seriala si prin intermediul unui soft instalat poate programa, configura sau monitoriza sistemul. Cu toate avantajele pe care atat Siemens, Schneider, cat si ABB le-au evidentiat, piata de profil este deocamdata in faza incipienta.
"Piata este intr-o faza de trecere de la orientarea pe pret mic catre produse de calitate", mai spun reprezentantii Schneider.


Nicio casa inteligenta in Romania
Desi este un sistem care, potrivit Siemens, isi scoate banii in trei ani mai ales prin economiile pe care utilizatorul le are la cheltuielile cu utilitatile, Baneasa ar putea reprezenta primul proiect in acest sens, neexistand in Romania deocamdata nicio casa care si-a facut un lifting complet al IQ-ului.
"Un sistem de genul acesta este pentru persoanele cu venituri foarte mari sau pentru expati care sunt obisnuiti cu un anumit standard de calitate al vietii. Acum, vorbim de un segment de nisa care se poate transforma in cativa ani intr-o piata matura", a conchis Uhr, reprezentantul Siemens.
Ceea ce continua sa ramana o investitie draga locatarului roman sunt elementele de decoratiuni interioare, in detrimentul unei instalatii electrice mai putin vizibile. La aceasta se adauga si inclinatia catre produse de o calitate indoielnica.
"Se intampla toate acestea pentru ca piata este orientata catre un pret cat mai mic pentru instalatia electrica, mai ales cand vine vorba de locuinte repetitive: apartamente in blocuri, vile in complexuri rezidentiale", explica reprezentantii Schneider.
Singurul segment care a luat un avans in ceea ce priveste utilizarea unor astfel de tehnologii este cel reprezentat de marile cladiri de birouri sau mall-uri unde economisirea de energie, protectia, controlul fiecarei camere au devenit lucruri obligatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO