Business Construct

Surpriza pregătită de Gabriela Firea: Primaria Capitalei va prelua iniţiativa proiectului de regenerare urbană „Esplanada”

Surpriza pregătită de Gabriela Firea: Primaria...

Autor: Corina Zamfir

19.07.2017, 18:31 5580

Gabriela Firea, Primarului General al Capitalei, vrea să transforme terenul „Esplanada”, situat în centrul Bucureştiului, într-un centru multifuncţional care va cuprinde investiţii culturale, centre de afaceri, spaţii de birouri şi administrative, zone verzi şi parcări.

Consilierii generali au aprobat, miercuri, proiectul de hotărâre privind solicitarea către Guvernul României de a trece terenul delimitat de Bulevardul Unirii, Strada Nerva Traian, Bulevardul Octavian Goga, Bulevardul Mircea Voda în administrarea Municipalităţii, pentru a fi construit un centru multifuncţional.

„Primaria Capitalei va prelua iniţiativa proiectului de regenerare urbană „Esplanada”, care va cuprinde, printre altele, o sală de concerte, spaţii expoziţionale şi muzeale, inclusiv pentru pinacoteca municipiului Bucureşti şi pentru Muzeul Interactiv de Ştiinţe, clădiri cu funcţiuni de interes public, spaţii verzi şi de recreere etc.

Pentru aceasta, propunem Consiliului General un proiect de Hotarare, prin care solicităm Guvernului României să transfere din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului Bucureşti şi în administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti terenul cuprins în perimetrul delimitat de Bd. Unirii, Bd. Mircea Voda, str. Nerva Traian şi Bd. Octavian Goga, cu excepţia suprafeţelor de teren aflate deja în proprietatea Municipiului Bucureşti sau în proprietate privată. Ulterior, se va demara în cel mai scurt timp realizarea unui studiu de fezabilitate în urma căruia va fi configurată structura proiectului şi vor fi stabiliţi indicatorii tehnico-economici”, a declarat Gabriela Firea.

În prezent, acest amplasament se află în administrarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Terenul, cunoscut ca "Esplanada", după numele unuia din­­­tre proiectele care au picat de-a lungul timpului, este eva­­­luat la peste 100 de milioane de euro şi ar putea fi baza unei construcţii care să atragă o investiţie de circa 300 de milioane de euro, după cum spun consultanţii imobiliari.

Din cei 106.000 de metri pătraţi de teren, circa 4.500 mp apar­ţin Primăriei Bucureşti, suprafaţă care reprezintă doar 4% din total şi care este distribuită în opt parcele achi­zi­ţionate în anii 2006-2007. Restul sunt proprietari privaţi, care ar trebui despăgubiţi în cazul oricărui proiect.

Propunere ZF: Esplanada să devină un Central Park al Bucureştiului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO