Business Construct

Strategie: Immoeast reduce volumul investitiilor

Strategie: Immoeast reduce volumul investitiilor
26.06.2008, 20:08 13

Fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai important proprietar de active imobiliare de pe piata locala, va reduce anul acesta ritmul investitiilor pe piata locala din cauza reticentei bancilor in acordarea de finantari imobiliare.
"A devenit tot mai greu sa gasim banci care sa ne acorde finantare. Daca inainte era suficient sa obtinem credite de la o banca, acum apelam la un consortiu de banci. In plus, perioada de acordare a finantarii a ajuns la circa trei-patru luni, fata de o luna-doua cat era necesar anul trecut", a declarat Edgar Rosenmayr (foto), chief investment officer al Immoeast.
Potrivit celui mai recent raport al Immoeast, compania detine in Romania 125 de proprietati imobiliare, cu o valoare de piata de 3,38 miliarde de euro. Printre cele mai importante proprietati se numara parcurile de afaceri S-Park, Iride si Victoria Park sau mallurile Polus Center Constanta, Euromall Pitesti, Euromall Galati, Armonia Arad sau Radius Baia Mare.
"Anul trecut a fost unul exceptional pentru noi, insa in 2008 vom reduce investitiile din cauza dificultatilor pe care le intalnim in atragerea de finantari. Vom investi doar in proiecte care ne pot asigura un randament mai ridicat al investitiei", spune Rosenmayr. Potrivit lui, bancile solicita un nivel mai ridicat de preinchirieri si o valoare mai mare a fondurilor proprii, din cauza crizei financiare la nivel global. Insa, potrivit bancilor care finanteaza proiecte imobiliare, aceasta situatie se va schimba incepand cu anul viitor, cand criza subprime se va atenua.
Segmentul de retail, cel mai dinamic de pe piata locala, se dezvolta si cel mai haotic, potrivit reprezentantului Immoeast. "Pe pietele mature din Vest mai intai au fost dezvoltate parcurile de retail, care se adreseaza clasei cu venituri mai scazute, iar ulterior centrele comerciale moderne de tip mall. In Romania, procesul a fost invers si este posibil ca unele orase din provincie sa fie sufocate in scurt timp, pentru ca ritmul de crestere al consumului este mult mai scazut decat in Capitala", explica Rosenmayr.
Immoeast nu mai este interesata sa dezvolte centre comerciale de tip mall in Romania si va investi doar in parcuri de retail, care sunt mai usor de absorbit de consumatori, conchide Rosenmayr.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO