Business Construct

Sorin Greu, Bog’Art: Sunt optimist, e posibil ca piaţa construcţiilor să-şi revină, dar categoric nu prea curând

Sorin Greu, Bog’Art: Sunt optimist, e posibil ca piaţa construcţiilor să-şi revină, dar categoric nu prea curând

Sorin Greu, directorul general al Bog’Art SRL: Clien­ţii nu mai acordă avansuri, astfel că firmele de construcţii trebuie să gă­sească o metodă de a finanţa parţial proiectul până încasează primii bani. Dacă nu ai susţinere financiară în spate, nu poţi rezista. Foto Octav Ganea

Autor: Andreea Neferu

29.10.2012, 00:07 5408

Pe o piaţă în care proiectele imobiliare continuă să aibă densitatea oazelor în deşert, iar setea constructorilor este de nepotolit, Bog'Art SRL, firma-fanion a grupului cu acelaşi nume, a reuşit anul acesta să-şi adjudece cele mai importante contracte scoase la bătaie în Bucureşti, în special pe zona de birouri.

Întâlnirea cu Sorin Greu, 42 de ani, a avut loc la modernul sediu denumit Bog'Art Center din apropierea Parcului Cişmigiu, semn că celor de la Bog'Art le place nu doar să construiască imobile de sticlă pentru alţii, ci şi pentru propriul uz. În iarna acestui an, în acelaşi sediu Raul Doicescu afirma că "investitorii din piaţa construcţiilor nu sunt încurajaţi".

Cu toate acestea, pentru compania sa lucrurile nu au stat pe loc în acest an: Bog'Art a reuşit în ultimele luni să-şi adjudece câteva proiecte importante, cu o valoare cumulată de aproximativ 100 de milioane de euro, potrivit calculelor Business Construct, care să îi asigure de lucru chiar şi anul viitor.

"Astăzi piaţa este destul de variată, accepţi aproape tot ce îţi oferă"; "în această perioadă, e bine să te concentrezi pe ce ştii să faci cel mai bine"; "profitul e important, dar în acest moment nu este prioritatea numărul unu"; "piaţa construcţiilor civile şi industriale stă mai rău în prezent decât în 2009-2010. E posibil să-şi revină, dar categoric nu prea curând"; "dacă nu ai susţinere financiară în spate, nu poţi rezista".

Acestea sunt doar o serie dintre concluziile trase în urma discuţiei cu Sorin Greu, manager care lucrează încă de la finalizarea facultăţii în cadrul Bog'Art. El a fost mai întâi şef de şantier în cadrul firmei, după care director de producţie, director executiv, iar de opt ani este directorul general al Bog'Art SRL, fiind practic "mâna dreaptă" a lui Doicescu.

Totodată, el participă şi la managementul celorlalte firme din grup, cu afaceri estimate în 2012 la 120 mil. euro, în calitate de reprezentant al acţionarului majoritar.

Ce a făcut Bog'Art

Pentru început, ar trebui să lămurim premisele: ce a făcut Bog'Art în Capitală şi cum a schimbat imaginea oraşului în ultimii ani?

Dacă vii în Bucureşti cu avionul, noul terminal al Aeroportului Henri Coandă este un prim proiect al companiei - Bog'Art a realizat la această construcţie structura metalică şi anvelopa. În drumul spre oraş, după ce treci peste şosea­ua de centură, proiectul de birouri Platinum Business & Convention Center, dezvoltat de milionarul israelian Eyal Ofer, a fost ridicat tot de Bog'Art, care a realizat de altfel şi mai "celebrul" turn Cathedral Plaza din centrul oraşului, al aceluiaşi investitor.

Revenind în nord, pe drumul dinspre Otopeni spre Capitală, Bog'Art a realizat şi mallul Băneasa Shopping City al lui Gabriel Popoviciu, noua Ambasadă a Statelor Unite, aflată în imediata apropiere, parcul de afaceri Victoria Park, deţinut de Immofinanz "peste drum", iar când ajungi în Piaţa Presei dai cu ochii de turnurile City Gate pe care tot firma lui Doicescu, condusă de Sorin Greu, le-a realizat, dar şi de noul sediu al UniCredit, clădire care este de altfel în proprietatea Bog'Art.

Lista ar putea continua cu Charles de Gaulle Plaza, clădirea care şi-a lăsat puternic amprenta asupra zonei Aviatorilor, sau turnul "fantomă" Tower Center din Piaţa Victoriei, iar într-un rezumat, Raul Doicescu spunea că în cei 20 de ani de activitate compania sa a executat peste 1,5 milioane de metri pătraţi de construcţii în circa 500 de proiecte.

Cum a decurs anul 2012 pentru Bog'Art

Sorin Greu spune că a fost în principiu un an aproape similar cu 2011, însă a doua parte fost mai bună, în condiţiile în care compania pe care o conduce a câştigat mai multe proiecte.

Printre acestea se numără parcul de afaceri Floreasca Park, dezvoltat de compania Portland Trust, imobilul Green Gate, realizat de firma cehă S Group, precum şi două blocuri din ansamblurile rezidenţiale Edenia şi Optima ale dezvoltatorului Adama. Greu spune că nu poate preciza valoarea contractelor, din cauza clauzelor de confidenţialitate pe care acestea le conţin, dar estimează că portofoliul Bog'Art cuprinde în prezent lucrări de peste 100 de milioane de euro şi este format din circa 15 proiecte, atât mari, cât şi medii şi mici.

"Astăzi piaţa este destul de variată, accepţi aproape tot ce îţi oferă, iar noi avem flexibilitate şi ne adaptăm, mai ales că nu e ceva nou pentru noi: înainte de perioada explozivă a dezvoltărilor imo­biliare, respectiv a anilor 2005-2008, derulam foarte multe proiecte, iar în 2006 ajungeam la circa 40 de proiecte derulate în paralel. Ulterior, a urmat o perioadă, în 2007 şi 2008, în care predominau proiectele mari", afirmă Sorin Greu, făcând o radiografie succintă a ultimului deceniu din piaţa construcţiilor.

În contextul adjudecării unor noi contracte, directorul companiei spune că 2012 a fost un an mai bun pentru Bog'Art şi că aceste noi proiecte asigură continuitate în lucrări şi stabilitate inclusiv pentru anul viitor.

Piaţa construcţiilor, în general, a cunoscut un declin important după izbucnirea crizei, de circa 30-40%. Dacă în domeniul infrastructurii au existat câteva proiecte mari, finanţate din fonduri europene, care au mai resuscitat industria, în domeniul construcţi­ilor civile şi industriale puţini au fost investitorii care şi-au mai continuat proiectele sau au început unele noi. Iar în acest context, competiţia pentru contracte a fost acerbă anul acesta şi a venit în special din partea firmelor străine, explică Greu.

"Piaţa construcţiilor civile şi industriale stă mai rău în prezent decât în 2009-2010. În primii doi ani de criză, multe proiecte s-au făcut din inerţie fiind deja pornite încă din perioada de boom. Noi suntem optimişti, e posibil ca piaţa să-şi revină, dar categoric nu prea curând", spune executivul român.

Bog'Art SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de circa 325,3 milioane de lei (76,8 milioane de euro), potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, iar pentru anul 2012 compania estimează un business de circa 80 de milioane de euro, "în uşoară creştere faţă de anul anterior, tocmai datorită noilor proiecte", explică directorul general al Bog'Art.

Rezidenţialul e mort

În cifra de afaceri a companiei Bog'Art SRL, construcţia de spaţii de birouri are cea mai importantă pondere, de aproximativ 70%, restul fiind construcţii de spaţii rezidenţiale, centre comerciale sau hale industriale.

Citiţi materialul integral în numărul de noiembrie al Business Construct (www.zfcorporate.ro/business-construct)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO