Business Construct

Sectorul construcţiilor din România continuă să sufere: Gradul de îndatorare este de 88%, durata medie de colectare a creanţelor a ajuns la 195 de zile, iar investiţiile pe termen lung au scăzut sub 50%

Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România

Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România

Autor: Corina Zamfir

22.06.2017, 17:02 771

Coface a publicat joi raportul anual privind sectorul construcţiilor din România, care nu este încurajator.

Investiţiile pe termen lung au scăzut sub 50% în 2016, creşterea duratei medii de colectare a creanţelor a ajund de la 115 zile (2008) până la 195 zile (2016), pe fondul creşterii arieratelor statului în acest sector, iar gradului de îndatorare a crescut de la 73% în 2008, până la 88% în 2016.

Aspectul problematic nu derivă din creşterea îndatorarii în sine, ci din faptul că finanţarea suplimentară nu este orientată pe termen lung, către investiţi, ci către acoperirea nevoilor temporare pe termen scurt, adică pentru creşterea capitalului de lucru pe fondul extinderii duratei de colectare a creanţelor şi finanţării pierderilor din perioada 2010 - 2014 (care nu au fost acoperite prin suplimentarea capitalului).

De asemenea, profitabilitatea generală a crescut timid la doar 2,5% în 2016, comparativ cu perioada pierderilor înregistrate în 2010 - 2014, dar mult sub nivelul înregistrat înainte de impactul crizei financiare, respectiv 8%, în 2008.

„Sectorul construcţiilor are şi în 2017 o evoluţie mixtă. În pofida revenirii sectorului construcţiilor rezidenţiale, per ansamblu evoluţia este influentaţă negativ de lipsa proiectelor din zona de infrastructură”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Investitiile în infrastructura sunt la minimul istoric, programul „Prima Casă” decelerează, iar volumul lucrărilor de construcţii scade cu 4,8% pe parcursul anului 2016, comparativ cu anul anterior, a adăugat el.

“O îmbunătăţire până la finalul anului 2017 este greu de prognozat deoarece orice proiect de infrastructură are nevoie de etapele pregătitoare (fezabilitate, licitaţie, etc), ceea ce prelungeşte orizontul în care va produce impact”, a mai spus Eugen Anicescu.

Pentru elaborarea acestui studiu au fost luate în considerare toate sectoarele implicate în mod direct în activitatea de construcţii, atât în ceea ce priveşte zona rezidenţială, de infrastructură publică, cât şi întreţinerea recurentă sau activităţile conexe (instalaţii sanitare, electrice, vopsitorie, zugrăveli, montări de geamuri, tâmplărie şi dulgherie etc). Eşantionul cuprinde un număr de 65.445 de companii, aproximativ 10% din totalul firmelor româneşti. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO