Business Construct

Sectorul de construcţii s-a majorat în luna februarie cu 2.3% faţă de ianuarie, comparativ cu un avans lunar de 0.1% în prima lună din 2021. Ritmul anual al acestui sector s-a ameliorat de la -5.4% în ianuarie la 3.3% în februarie

 Sectorul de construcţii s-a majorat în luna februarie...

Autor: Roxana Rosu

16.04.2021, 10:44 85

Sectorul de construcţii s-a majorat în luna februarie cu 2.3% faţă de ianuarie, comparativ cu un avans lunar de 0.1% în prima lună din 2021, cele mai dinamice segmente fiind construcţiile noi, reparaţiile curente şi reparaţiile capitale, cu creşteri lunare de 2.7%, 4.6%, respectiv 11.7%, arată datele INS.

Ritmul anual al acestui sector s-a ameliorat de la -5.4% în ianuarie la 3.3% în februarie.

”Se evidenţiază majorarea lucrărilor de construcţii noi cu 6.9% an/an în februarie, după declinul cu 3.7% an/an din ianuarie. De asemenea, reparaţiile capitale şi reparaţiile curente s-au ajustat cu ritmuri anuale de 1.1%, respectiv 5.2% în februarie, în ameliorare de la -11.2%, respectiv -8.4% în ianuarie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Analiza pe obiecte de construcţii evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 9.6% an/an în februarie, susţinută de dinamica favorabilă a investiţiilor publice.

De asemenea, lucrările de clădiri rezidenţiale au crescut cu 3.2% an/an în februarie (după declinul cu 15% an/an din ianuarie).

La polul opus, lucrările de construcţii clădiri nerezidenţiale au continuat să scadă în februarie, dar cu un ritm anual în atenuare la -5.2%.

Prin urmare, în perioada ianuarie-februarie 2021 sectorul de construcţii s-a diminuat cu 0.6% an/an, evoluţie determinată de declinul componentelor reparaţii capitale (cu 5.7% an/an) şi reparaţii curente (cu 6.7% an/an), parţial contrabalansat de majorarea construcţiilor noi cu 2% an/an.

Analiza pe obiecte de construcţii evidenţiază majorarea lucrărilor de construcţii inginereşti cu 11.2% an/an în perioada ianuarie-februarie, susţinută de creşterea cheltuielilor de capital ale statului cu 26.9% an/an la 2.4 miliarde RON.

Pe de altă parte, lucrările de construcţii clădiri rezidenţiale şi cele de construcţii clădiri nerezidenţiale au scăzut cu 5.6% an/an, respectiv cu 12.8% an/an în perioada ianuarie-februarie.

În opinia Băncii Transilvania, volumul lucrărilor de construcţii ar putea creşte cu un ritm mediu anual de cel puţin 7.5% în perioada 2021-2025.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO