Business Construct

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din regiune care au avut o creştere a volumului tranzacţiilor imobiliare în 2021, în timp ce pieţele din Cehia şi Ungaria au înregistrat scăderi

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din regiune...

Autor: Roxana Rosu

19.01.2022, 13:14 207

România, Polonia şi Slovacia sunt ţările din Europa Centrală şi de Est care în 2021 au raportat o creştere a volumului tranzacţiilor cu active imobiliare, în timp ce pieţele din Cehia şi Ungaria au înregistrat scăderi faţă de 2020, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În România au fost consemnate anul trecut 54 de tranzacţii cu active imobiliare, dublu faţă de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creştere cu 0.2% comparativ cu anul anterior.

După un prim semestru în care volumul investiţiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piaţa a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacţii de 618 milioane de euro, dublu faţă de primele şase luni ale lui 2021.

Cele mai multe active tranzacţionate au fost din sectorul logistic si industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 proprietăţi. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacţionate, cele 8 clădiri de birouri care şi-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

“Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menţinut crescut în 2021, pe fondul unei relative reechilibrări a raportului de forţe dintre proprietari şi chiriaşi, aspect menit să garanteze un flux financiar stabil pentru investitori. Într-un climat general pozitiv, ne aşteptăm ca un număr mai ridicat de proprietari să reevalueze oportunitatea demarării unui proces de vânzare, fapt ce ar creşte lichiditatea pieţei. O zonă cu potenţial rămâne cea a tranzacţiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanţa prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aştepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depăşirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce priveşte volumul tranzacţionat.”, a comentat Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO