Business Construct

România Eficientă: Aproape 8 din 10 clădiri au nevoie de reabilitare energetică, fiind construite înainte de 1980, dar doar 1,3% din blocuri sunt renovate anual

 România Eficientă: Aproape 8 din 10 clădiri au nevoie...

Autor: Roxana Rosu

16.12.2021, 14:38 138

Rata de renovare a clădirilor din România rămâne foarte redusă, în ciuda necesarului uriaş de creştere a performanţei energetice a acestora, în condiţiile în care 8 din 10 clădiri au nevoie de eficientizare, fiind construite înainte de 1980, în absenţa standardelor de eficienţă energetică pentru anvelopa clădirii, potrivit programului România Eficientă, un proiect derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom.

Totuşi, doar 1,3% dintre clădirile rezidenţiale beneficiază anual de renovare la un nivel mediu, ceea ce duce la economii în consumul de energie cuprinse între 30 şi 60%, în timp ce rata de renovare aprofundată, ce conduce la economii de peste 60%, este de doar 0,1%.

Pe segmentul non-rezidenţial, rata anuală de renovare medie este de 1,9% iar cea de renovare aprofundată este de 0,4%, potrivit cifrelor prezentate de Renovate Europe, bazate pe datele Comisiei Europene.

„Trebuie neapărat ca pe termen lung să intrăm în acea zonă de participare a pieţei şi a zonei private în investiţiile de renovare a clădirilor, altminteri nu avem nicio şansă să ne realizăm ţintele de renovare. Aceasta este adevărata provocare pe termen lung şi mai avem mult de lucru”, a declarat Radu Dudău, director Energy Policy Group (EPG) şi coordonator al proiectului România Eficientă.

Printre barierele în calea renovării aprofundate se numără informaţiile limitate despre stocul de clădiri, lipsa de înţelegere privind consumul de energie şi potenţialele economii, dar şi deficitul de pe piaţa muncii.

Totodată, provocările ţin de lipsa stimulentelor pentru renovarea energetică, accesul dificil la produse de finanţare, precum şi de mobilizarea redusă a finanţării private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO