Business Construct

Rezultate: Cresterea la caramizi, sub previziuni

31.07.2008, 14:55 15

Piata de caramizi a crescut cu 15% in primul semestru, cu un ritm mai scazut decat in primele trei luni cand vanzarile s-au majorat cu 20%, din cauza reducerii volumului de proiecte rezidentiale, potrivit reprezentantilor companiei Wienerberger, cel mai mare jucator de pe piata. Daca ritmul de 15% se va pastra la nivelul intregului an, piata de caramizi va ajunge la o valoare de circa 210-230 milioane de euro.
"Consumul de caramizi a crescut cu 15% in primul semestru, cu un ritm mai scazut decat in primele trei luni, din cauza reducerii volumului de lucrari rezidentiale, pe fondul inaspririi conditiilor de creditare. Noi am realizat la semestru cresterea pe care o aveam bugetata, insa nu putem preconiza ce se va intampla pana la sfarsitul anului", a declarat Daniel Catanas, directorul general al Wienerberger Sisteme de Caramizi, care nu a dorit sa precizeze care a fost ritmul de crestere al vanzarilor companiei in primul semestru.
De altfel, vanzarile din Romania, Rusia si Bulgaria au fost principalele motoare de crestere ale grupului austriac Wienerberger, cel mai mare producator de caramizi din lume. Wienerberger a realizat in primul semestru o majorare de doar 3% a veniturilor, sub previziunile initiale si o scadere de 10% a profitului inainte de deducerea impozitelor, dobanzilor, deprecierii si amortizarii (EBITDA) si anticipeaza o diminuare a castigului pentru intregul an.
Grupul a anuntat ca va inchide fabricile mai mici si neprofitabile, dar ca va reloca productia acestora catre unitatile mai mari. Aceste masuri vor reduce costurile cu aproximativ 30 de milioane de dolari incepand cu 2009.
In Romania, Wienerbeger a programat, pe termen mediu, investitii de circa 100 de milioane de euro, fondurile urmand sa fie directionate in unitati de productie si posibile achizitii ale unor jucatori locali.
Wienerberger a investit pana in prezent in Romania 75-80 de milioane de euro in achizitia CEMA Sibiu si in construirea a trei fabrici la Sibiu (pe locul fostei CEMA), Gura Ocnitei (Dambovita) si Triteni (Cluj).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO