Business Construct

Rezidential: Drumul Taberei, de la extaz la agonie

Rezidential: Drumul Taberei, de la extaz la agonie
24.06.2009, 16:09 224

Preturile apartamentelor vechi din Drumul Taberei si Militari - doua dintre cele mai mari cartiere ale Bucurestiului care acopera aproape toata zona de vest a orasului - au coborat sub nivelul de 1.000 de euro/metrul patrat, astfel ca un apartament cu trei camere a ajuns sa coste circa 70.000 de euro.

Tendinta a fost urmata relativ rapid de catre firmele care au construit locuinte noi in aceasta zona - in Primavara Ghencea sau in Ten Blocks preturile pornind de la circa 900 de euro/metrul patrat construit pentru locuinte gata finalizate. Si nici la acest pret cumparatorii nu stau deocamdata la coada.
In aceste conditii, planurile initiale de afaceri ale companiilor care au cumparat terenuri pentru a construi mii de locuinte au fost complet date peste cap.
Solutia pentru cele mai multe dintre ele: blocajul. Temporar sau... ramane de vazut.
„Avem 60 de apartamente vandute in proiectul Infinity Residence, iar constructia am oprit-o din iarna, dupa ce am efectuat sapaturi la fundatie. Daca vom reporni constructia in iulie, vom prelungi cu jumatate de an - opt luni maximum, termenul de predare a apartamentelor. Conform contractului, avem dreptul sa intarziem, dar va trebui sa le platim chirii in acel interval", spune Eduard Sotski, director general al firmei Tehnogrup, care a anuntat un proiect de peste 2.000 de locuinte in Drumul Taberei - Infinity Residences.
Omul de afaceri israelian spune ca planul initial era sa vanda apartamentele cu 1.100-1.200 de euro/ metrul patrat. Acum, in conditiile in care se asteapta sa obtina si un pret mai mic cu 5-10% de la firma de constructii, spune ca intentia este sa vanda cu 900 de euro/metrul patrat.
Cu proiectul blocat insa, nu va vinde nimic, in conditiile in care perioada in care majoritatea tranzactiilor se faceau off-plan a trecut. Si fara venituri din vanzari, ratele la creditul contractat de la UniCredit pentru achizitia terenului, proiectare, autorizatii, sapaturi si organizare de santier sunt platite din buzunarul actionarilor - compania israeliana Afik.
„Daca nu am avea incredere in proiect nu am continua sa platim dobanzile si ratele. Scadenta acestui credit este la sfarsitul anului 2011", mai spune directorul firmei care avea semnata initial o finantare de peste 40 de milioane de euro cu UniCredit. De altfel, chiar banca a fost cea care a tras semnalul de alarma in cazul acestui proiect.
„Cu 60 de apartamente vandute nu am indeplinit conditiile impuse de UniCredit pentru deblocarea unor transe noi din imprumut. Proiectul acesta poate fi realizat doar intr-o piata care functioneaza, este dinamica, se vand 20 de apartamente lunar", a mai afirmat reprezentantul Tehnogrup.
 
Gropi in loc de apartamente. In prezent pe santierul aflat in apropierea intersectiei dintre bulevardul Timisoara si strada Valea Cascadelor este doar o groapa in care urma sa fie turnata fundatia primelor doua turnuri cu 17 etaje si 456 de apartamente. Iar situatia acestei firme nu este una singulara in piata rezidentiala.
Prima stire negativa privind ansamblurile din Drumul Taberei a aparut in luna noiembrie a anului trecut, cand showroom-ul de vanzare al proiectului Sunset Residences, dezvoltat de compania Ablon, a fost inchis, iar constructia a fost oprita.
Acesta a fost unul dintre primele si cele mai mari ansambluri de locuinte blocate in Bucuresti. Ablon planuia sa ridice aici intre 1.800 si 2.100 de locuinte. Ulterior a venit anuntul celor de la Conarg, care au amanat „pana la stabilizarea pietei" proiectul Quadra 2 din Militari, iar lista a continuat cu Infinity Residence sau Primavara Lujerului.
„In urma cu patru luni am oprit temporar lucrarile la proiectul rezidential Primavara Lujerului de 1000 de apartamente, deoarece am concentrat absolut toate resursele pentru finalizarea primului nostru proiect Rezidential din Prelungirea Ghencea, cu 465 de apartamente. Acesta va fi finalizat in maximum doua luni, pana in august", spune Mario Deaconescu, director executiv al firmei Can Serv, dezvoltatorul proiectelor Primavara Ghencea si Lujerului.
 
Speranta In „Prima casa". Sperantele a numerosi dezvoltatori sunt legate in aceasta perioada de programul „Prima casa", in conditiile in care cea mai mare parte a cumparatorilor se confrunta in aceasta perioada cu dificultati in accesarea unor credite ipotecare.
„Daca Guvernul ajuta familiile tinere sa cumpere locuinte piata va merge inainte. In Israel un program asemenator cu „Prima casa" este operational de 50 de ani. Dupa ce ai terminat armata imprumutul ipotecar iti este garantat de stat, iar lumea este foarte multumita de acest lucru", spune reprezentantul Afik.
Intarzierile acestor proiecte s-ar putea ridica la cateva luni, in conditiile in care lucrarilor vor fi reluate pana la sfarsitul acestui an, cum se intentioneaza si in cadrul ansamblului Primavara Lujerului.
„Luand in considerare si ultimele masuri luate de guvern pentru dinamizarea sectorului de constructii, care a reprezentat motorul economiei din ultima perioada, estimam ca in luna septembrie vom relua lucrarile pentru proiectul Lujerului si vom investi pana la sfarsitul acestui an aproximativ cinci milioane de euro", spune si reprezentantul Can Serv.
 
Alte 8.000 in asteptare. Numeroase alte terenuri din vestul Capitalei sunt in prezent blocate, in conditiile in care proprietarii evita sa inceapa constructia pana la stabilizarea pietei.
Poate cel mai important proprietar de terenuri din Drumul Taberei este grupul spaniol Gran Via, care detine trei loturi de mari dimensiuni (Tricodava, Frigocom si Electrotehnica), pe care intentioneaza sa construiasca 5.000 de locuinte. Desi spaniolii au anuntat ca lucrarile la primul proiect ar putea incepe in primavara acestui an, pana la ora actuala n-a fost realizata nicio constructie.
Un alt grup spaniol - Hercesa - detine in coproprietate cu elenii de la Bluehouse un teren de 13 hectare in zona Ghencea, pe care intentioneaza de asemenea sa dezvolte circa 3.000 de locuinte. Reprezentantii Hercesa au spus recent ca proiectul este in asteptare, compania concentrandu-se asupra ansamblului Vivenda din zona Basarabia.
Pana la ora actuala in vestul Capitalei au fost finalizate circa 1.000 de apartamente noi in ansambluri rezidentiale de mari dimensiuni, precum Quadra Place, West Park, Ten Blocks si Primavara Ghencea. O parte din aceste apartamente au fost deja livrate cumparatorilor, in timp ce altele nu si-au gasit cumparatori, iar unele sunt in curs de livrare.
„West Park a inceput livrarile pentru 187 de apartamente din faza 1, proces care va dura aproximativ doua luni. In prezent se lucreaza la faza a doua a proiectului, care se vinde deja la preturi intre 1.015 euro/mp si 1.100 euro/mp. Au fost terminate parcarile subterane si boxele, iar acum cladirile din faza 2 se afla la cel de-al doilea etaj", spun reprezentantii firmei Seven Hills, dezvoltatorul proiectului West Park.
187 de locuinte din cele 15.000 anuntate anii trecuti inseamna ceva mai mult de 1%. Ce e mai greu de-abia acum urmeaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO