Business Construct

Răzvan Iorgu, CBRE România: Pandemia a dus tranzacţiile cu birouri în T2 la minimul ultimilor 5 ani, dar se aşteaptă o revenire în al doilea semestru

Răzvan Iorgu, CBRE România: Pandemia a dus...

Autor: Bogdan Alecu

21.07.2020, 07:00 298

Marile companii au evitat să semneze noi contracte pentru birouri în prima jumătate a acestui an, pe fondul pandemiei şi strării de urgenţă, însă consultanţii se aşteaptă la un impact puternic pe termen lung, dar şi la tranzacţii de oportunitate din partea companiilor care caută un sediu nou.

„Analizele şi discuţiile pe care le avem cu chiriaşii ne confirmă faptul că pandemia va avea un impact pe termen lung asupra strategiei de real estate, chiar dacă există în continuare aspecte incerte. Din punctul de vedere al închirierii de spaţii de birouri, trimestrul al doilea a marcat cel mai mic volum tranzacţionat din ultimii 5 ani, de 41.000 mp, similar cu trimestrul al patrulea din 2015, când s-au tranzacţionat 37.000 mp. Acest volum reprezintă aproape jumătate din suprafaţă medie tranzacţionată la nivel de Bucureşti în ultimii 8 ani“, a spus Răzvan Iorgu, managing director al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

În primul semestru au fost tranzacţionaţi 95.500 mp de birouri, cu 50% mai puţin faţă de primul semestru din 2019, potrivit datelor CBRE.

„La începutul acestui an datele indicau o cerere stabilă, de cel puţin 386.000 mp, însă din luna martie, multe dintre proiectele de relocare demarate la final de 2019 - început de 2020 au fost amânate. Estimarea CBRE pentru cererea totală din 2020, bazată pe evoluţia din primul semestru, este de aproximatix 200.000 mp, un nivel similar cu cel din anul 2015, când au fost închiriaţi 240.000 mp“, a explicat Răzvan Iorgu. Există anumiţi factori care pot conduce la o depăşire a acestui nivel, un factor important fiind calitatea proiectelor aflate construcţie în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO